RIK föll i brödrakampen

Brödrakampen stod i fokus när Elliot Stenmalms Redbergslids IK var på besök hos Philip Stenmalms Ystads IF. Då må lillebror ha vunnit den interna matchen, men Ystad och Philip fick sista ordet när tabelltrean var numret större än nästjumbon.

|

Bröderna Stenmalm gav tidigt bevis på skottstyrkan i familjen med varsitt mål efter varandra till ställningen 3–2. Första målet för Philip men andra för Elliot.

Trots en del slarv i anfallet från Redbergslid och snabba kontringar från Ystad så hängde Göteborgslaget med en bit in i första halvlek och låg under med uddamålet fram till 15 minuter in i matchen.

Efter det gick RIK tio minuter utan att få in bollen och då kunde också Ystad gå från 9–8 till 14–8 och skapa sig en distans man höll halvleken ut.

En tuff målskillnad för RIK att ta igen inför paus och ställningen skrev sig 17–12 i paus.

– Jag tycker vi startade väldigt bra och fick träff i anfallet. Men sen släppte vi lite mycket bakåt och dom fick kontra lite mycket och vi springer inte hem ordentligt. Så vi kan inte vara nöjda med halvleken men jag tycker ändå vi gör en okej insats, säger Elliot Stenmalm till C More i halvlek.

Tyngre i andra halvlek

Kristian Zetterlund hade en tyngre första halvlek med endast fem räddningar och trots att han startade andra halvlek med en dubbelräddning mot Kim Andersson blev det till slut målvaktsbyte för Redbergslid. Åtta minuter in i andra halvlek satte man in Oscar Sävinger mellan stolparna. Ett byte som för en kort stund gav resultat.

Men det skulle inte räcka för att vända matchbilden för gästande RIK som fortsatt gick tungt mot topplaget.

Femmålsrycket som skåningarna skaffat sig i första halvlek höll man även i andra halvlek.

Motgångarna fortsatte när Mario Lipovac drog på sig sin tredje tvåminutare och rött kort efter att han stoppat Philip Stenmalm i luften. Lipovacs tröjdrag bakifrån under hoppskott stoppade inte bara Stenmalm utan även det egna fortsatta deltagandet i matchen.

Matchen var på väg att rinna ur händerna för Redbergslid som låg under med 24–19 när Elliot Stenmalm gav sig in i brödrakampen igen och fick brorsan utvisad med 12 minuter kvar av matchen.

Trots att utvisningen jämnar till fem man var på plan så blir det ingen reducering eller utjämning på resultattavlan och det femmålsryck som kom i första halvlek visar sig blivit för stort för Redbergslid att ta igen mot Ystad.

Elliot Stenmalm som sköt friskt under matchen fick in åtta bollar och blev målbäst både i matchen och över sin bror, men det var Philips Ystad som gjorde flest mål av lagen och vann med 34–26.

– De kontrar sönder oss, så fort vi missar ett avslut straffar de oss, påpekar sexmålsskytten William Högheilm till C More efter förlusten.

Göteborgslagen blandade och gav

I de andra ligamatcherna bjöd Göteborgslagen på både förluster och nagelbitare under kvällen. Utöver Redbergslids förlust fick Önnered också se sig besegrade när man förlorade mot Eskilstuna Guif hemma med 26–33.

Sävehof fick kämpa länge borta mot Hallby men kunde efter likaläge i paus (15–15), vända till övertag i andra halvlek och till slut vinst med 25–30.

Aranäs vann hemma mot Lugi i en viktig bottenstrid. Efter en otroligt jämn match där lagen följde varandra åt i målprotokollet avgjordes matchen på sista skottet. Bokstavligen.

Ett frikast för Aranäs i i matchen sista sekunder resulterade i att Jesper Gustavsson fick ställa sig på frikastslinjen för att i det sista som skulle ske dra skottet över Lugis uppställda mur och in i vänstra krysset till 29–28.

Alingsås hade toppstrid mot Malmö och där skulle Daniel Blomgren frälsa hemmalaget i sista sekund. På kontring studsade bollen in bredvid stolpen och vändningen från underläge 20–23 med tio minuter kvar, till 27–27 och två poäng efter 60 minuter var fullbordad.