Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stig Santa och Magnus Wislander.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

RIK börjar om om från början

HANDBOLL: Mesta mästarklubben börjar om, med ett yngre lag än någonsin - och med gamla klippor som grund.
De känner igen lite av situationen, RIK-styrelsens elitansvarige Stig Santa och assisterande tränaren Magnus Wislander. För 22 år sedan var de tillsammans med om att spela upp RIK från division I till allsvenskan och det var början på en storhetstid.
Santa hade varit med om att åka ur efter att det gamla mästarlaget sakta, men säkert, urholkats. När laget blev sist hjälpte det inte att "Stisse" var suverän och gjorde mer än en fjärdedel av säsongens alla mål. I ettan byggdes nytt med flera bra juniorer, av vilka Wislander skulle bli den allra bäste - rent av i världen.
Också nu bygger klubben på ett framgångsrikt juniorlag.
- Visst är det en del som påminner om dagens situation, säger Santa, men nu är laget ännu yngre än den gången.
Vid comebacken i högsta serien blev RIK överraskande femma med Santa på fjärde och Wislander på åttonde plats i skytteligan.
Jan "Kraka" Eriksson hade då lämnat RIK efter många år. Nu är han ny ordförande.
- Jag spelade aldrig med, men mot, Wislander, minns han. Den gubben fick jag aldrig tag i.
Från det året och tills nu har RIK hört till svensk handbolls verkliga elit, men i vintras förändrades verkligheten dramatiskt. Stora ekonomiska problem innebar att några av de bästa spelarna försvann och fortfarande återstår en process mot Martin Frändesjö, landslagsmannen som kräver pengar från klubben.
Följden har blivit radikal förändring av spelartruppen - och kraftsamling i gamla gänget, alltifrån "Kraka" via "Stisse" till "Slangen" Wislander. Klubbkänsla, heter det visst.
- Jag har aldrig haft en tanke på att lämna RIK, säger Wislander, även om det är kärvare nu.
Han och huvudtränaren Johan Eklund, som för övrigt var med Stockholmslaget Cliff när RIK:s juniorer (med Wislander) besegrades i SM 1983, förfogar över en trupp där medelåldern bara är lite mera än 21 år. Ett gäng hungriga spelare, som lär få lida för sin brist på erfarenhet, men som är väldigt angeläget om lagets utveckling.
- Att vi kunde behålla Johan och Magnus som tränare efter den turbulenta vintern har gjort det lättare att ha kvar spelare och få nya, anser Stig Santa, för dom som vill bli något förstår att dom får rätt skolning.
För tränarna är den svåra uppgiften inspirerande.
- Det är positivt med spelare som vill lyssna och försöka, tycker Wislander, och lättare att jobba med unga killar som vill lära än med sådana som redan vet.
Han säger det med ett litet leende och citattecknen runt "vet" är nästan synliga.
Han tror förstås på sitt lag, även om toppstrid kanske inte är ett realistiskt mål ännu. Ändå talas det om en möjlig plats bland de fyra bästa.
- Det tar tid att bygga, förklarar han, men vi kan vara på väg mot något så bra att det håller många år framåt. Om vi lyckas, så skapas vinnartyper när dom unga får plats och speltid.
Magnus Lindén är den som saknas mest av dem som försvunnit, både som skytt, spelare och pådrivare. Ingen kan ta vid, men några kanske växer?
- Tommy Pettersson har varit fantastiskt duktig på försäsongen, tycker Wislander, Fredrik Lindahl är stark, förstås, och Staffan Henriksson har utvecklats. Men alla måste höja sej och det går.
Laget har lagt vinterns oro bakom sig. Klubben har fortsatta problem, men trots allt en bra ungdomsverksamhet och duktiga ledare. Ordföranden är för övrigt också ungdomstränare.
Och det finns en viss optimism inför seriestarten.
- Vi behöver en hyfsad start och jag tror vi kan visa ganska roligt spel, säger Stig Santa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.