Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, säger Riksidrottsförbundet. Rådet skulle exempelvis kunna appliceras på en turnering som Gothia Cup i Göteborg. Arkivbild.
Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, säger Riksidrottsförbundet. Rådet skulle exempelvis kunna appliceras på en turnering som Gothia Cup i Göteborg. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

RF vill stoppa ryska barn i svenska tävlingar

Barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar bör inte få tävla i Sverige, meddelar Riksidrottsförbundet (RF). Rådet påverkar däremot varken Gothia Cup eller Partille Cup.
– Vi vill inte ha någonting med Ryssland och Belarus att göra så länge de här vanvettigheterna pågår, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

ANNONS
|

Riksidrottsförbundets (RF) råd kommer efter önskemål om vägledning från olika medlemsförbund på grund av kriget i Ukraina.

– Det finns många som har undrat: "Hur ska vi göra?". Vi brukar ta övergripande beslut i sådana här frågor, när det gäller frågor om bojkotter och hur vi ställer oss i olika avseenden. Då är det väl många som har tyckt att det är rimligt att vi gör ett försök även på det här området, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

RF skriver att man har tagit barnrättsperspektivet i beaktande, och att utgångspunkten varit att alla barn och ungdomar "ska ges goda förutsättningar till idrott med barnens bästa i fokus".

ANNONS

"Risk att barnen utnyttjas"

Trots det har man landat i att barn och ungdomar som representerar ryska eller belarusiska föreningar, eller respektive ungdomslandslag, inte bör få delta i internationella tävlingar på svensk mark.

Beslutet tas också med hänsyn till de ryska och belarusiska barnen, som enligt RF riskerar att hamna i utsatta situationer under internationella tävlingar.

– Jag tror inte att det vore rätt signal att säga ja. Jag är också väldigt tveksam till hur det verkligen förhåller sig med de här barnen. Det finns en viss risk att barnen blir ett inlägg i ett maktspel, att barnen utnyttjas med politiska biavsikter, säger Björn Eriksson.

– Det finns så mycket oklarheter kring det här som man inte har koll på. Då tycker jag att det är bättre att helt enkelt dra ett streck.

RF och Björn Eriksson betonar dock att det är upp till varje enskilt specialidrottsförbund att ta beslut i frågan.

– De äger frågan. Men det generella rådet är det vi har skickat ut.

"Löpande dialog"

I sommar arrangeras flera stora idrottsevenemang för barn och ungdomar i Sverige. Till exempel fotbollens Gothia Cup och handbollens Partille Cup i och utanför Göteborg.

RF:s råd under fredagen kommer däremot inte att ha någon påverkan på turneringarna.

ANNONS

– Här och nu kommer det inte att påverka oss. Vi som enskilda evenemang har redan fattat beslut som går i linje med det som RF rekommenderar. Redan i början av mars fattade evenemangen beslut om att inte välkomna lag från Ryssland och Belarus den här sommaren, säger Malin Fahlén, kommunikationschef för Gothia Cup och Partille Cup.

Specialidrottsförbunden Svenska fotbollförbundet och Svenska handbollförbundet har varit vägledande i frågan före fredagens RF-besked.

– Vi har en löpande dialog med både fotbolls-och handbollsförbundet, utifrån de turneringarna som ligger närmast här i tid (Gothia Cup och Partille Cup). I det här sammanhanget har också idrottens internationella samfund, med Uefa, Fifa och IOK, också varit vägledande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS