Idrottsminister Amanda Lind och RF-ordföranden Björn Eriksson.
Idrottsminister Amanda Lind och RF-ordföranden Björn Eriksson. Bild: Bildbyrån

RF vädjar till regeringen om krispaket till idrotten

Liksom många andra delar av samhället drabbas nu idrotten av det nya coronavirusets framfart – inte minst ekonomiskt. Det får Riksidrottsförbundets ordförande att vädja till regeringen om stöd. Idrottsministern lovar ingenting men säger till GP:
– Vi ser tydligt att det påverkar såväl elitidrotten som breddidrotten, supportrar och arrangörer.

ANNONS
|

Det stora inhemska ligorna har stoppat sina säsonger, vilket leder till stora ekonomiska bortfall för klubbarna. Och på lägre nivå ställs såväl matcher och träningar som cuper och turneringar in – vilket drabbar breddidrottens möjligheter till inkomster. Dessutom riskerar olika typer av aktivitetsbaserade bidrag att brinna inne.

Totalt sett är det nu stora pengar som försvinner och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson menar att regeringen behöver handla snabbt. Han gör en jämförelse med flyktingkrisen 2015, då idrotten tog ett stort ansvar för mottagandet av asylsökande, och också fick ersättning från staten för det.

– Jag tycker det är rimligt att få något slags besked om att man hanterar den här frågan ungefär som man hanterade de asylsökande 2015. Den gången handlade det om ungefär 250 miljoner som gick från regeringen till oss i ideell sektor. De pengarna fördelades ner till föreningarna. Så det systemet finns där och det är viktigt att det går igång. Trycket kommer att bli större och större, säger Eriksson.

ANNONS

Eriksson: "Nu gäller det att gasa upp"

RF håller på att sammanställa exakt hur stora kostnaderna för idrotten nu väntas bli. När det gäller de stora publiksporterna menar Eriksson att man går miste om ungefär en miljon åskådare bara i mars och april.

– Det finns ett flöde av pengar som kommer från professionell och kommersiell idrott, ner till breddidrott. När det stängs av påverkar det den ideella idrotten. Nu behöver vi kanske växla upp det som man gjorde 2015.

LÄS MER:Effekterna kan bli ödesdigra, och det kan gå snabbt

Regeringen meddelade under måndagen att man är beredd att stötta svenska företag med upp till 300 miljarder kronor under corona-krisen. Ännu har dock inga krispaket till idrotten förts fram – och Eriksson menar att det finns en risk att man glömmer bort idrottsrörelsen.

– Det är exakt min poäng. Vi känner att det är viktigt att vi inte försvinner eller att man tar för givet att allt är som vanligt, för det är det ju inte. Nu gäller det att gasa upp och det kan man inte komma med i höst, utan det är de närmaste månaderna vi pratar om.

Idrottsministerns svar: Gör en analys

Idrottsminister Amanda Lind lämnade en skriftlig kommentar till GP angående Erikssons vädjan om ekonomiskt stöd:

”Det nya Coronavirusets spridning är en global kris som i första hand handlar om människors hälsa, men som också får stora konsekvenser för samhället på många andra sätt. Att idrotten påverkas är tydligt för många, inte minst när efterlängtade matcher och mästerskap tvingas ställa in. Vi ser tydligt att det påverkar såväl elitidrotten som breddidrotten, supportrar och arrangörer. Jag har kontinuerlig dialog med RF, som nu gör en analys över idrottens behov. Det kommer vara viktigt framåt.”

ANNONS

En av regeringens åtgärder för att dämpa ner ekonomiska krisen är så kallad korttidspermittering, som minskar företagens lönekostnader med upp till 50 procent och löntagare behåller 90 procent av sin lön. Eriksson konstaterar att de flesta föreningar inte kan dra nytta av den möjligheten.

– Problemet för oss inom idrotten är att de flesta gratis, så det finns ingen permitteringslön. Och det gör det väl ännu rimligare göra något för att fylla ut gapet, säger han.

I Norge har idrottsrörelsen bett staten om motsvarande 500 miljoner kronor i kompensation för uteblivna intäkter – bara under mars månad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS