Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matts Olsson besviken i målområdet efter tiondeplatsen i OS. Nu hoppas han avsluta världscupsäsongen starkt. Arkivbild.

Revanschsugen Olsson inspireras av Myhrer

Det blev ingen fullträff på OS. Svårt då att ladda om för världscup i Kranjska Gora?

När lagkamraten André Myhrer vann OS-guld i slalom satt Matts Olsson hemma i Sverige framför tv:n.

- Det var grymt kul att se en nära vän och lagkamrat vinna. Man unnar verkligen honom den framgången för han är en bra människa också, säger Olsson som reste hem till Sverige före sina lagkamrater.

TT: Märkte du någon skillnad på Myhrer under OS?

- Han har hela året pratat om att OS-guld i slalom är målet. Man märkte en skillnad i hans fokus inför och under OS. Han gav sig själv chansen.

Jämn säsong

Olsson har själv ett 2017 bakom sig med karriärens tre första pallplatser i världscupen. Men medan många andra svenska idrottare nådde sina stora mål OS i Pyeongchang får 29-åringen fortsätta att drömma.

- Det blev ingen succé för egen del. Jag hoppades på bra mycket mer. Medaljer är ändå det som räknas på OS. Men jag var inte största favoriten direkt. Det är mest tråkigt att jag inte gjorde mitt bästa för året när jag ville det som mest, säger Olsson.

Svenska medaljer, kanske framför allt de mer oväntade, fick storslalomåkaren att drömma lite extra.

- På OS finns det oftast utrymme för en stor skräll men också någon lite mindre.

OS slutade dock med en tiondeplats.

- Jag har kollat på tävlingen i efterhand och det var mer än bara ett misstag, det var åkningen som blev för dålig helt enkelt, konstaterar han.

Olsson har sedan säsongsstarten i höstas haft placeringsraden: 9-9-6-1-15-5-10. Två tävlingar återstår och närmast väntar Kranjska Gora följt av världscupavslutningen i Åre.

- Jag hoppas avsluta starkt. Vid flera tillfällen i år har jag haft chans på pallplatser. Det är lättare sagt än gjort men jag hoppas att jag kan ge det en ärlig chans att komma upp på pallen i Kranjska eller i Åre.

Äldre lagkamrater inspirerar

När 29-årige Olsson blickar längre fram inspireras han av att Myhrer och Frida Hansdotter lyckades med sina karriärers höjdpunkter, OS-guld, vid 35 respektive 32 års ålder.

- Jag delar ofta rum med André och det har slagit mig att jag borde titta mer på hur han gör. I vår bransch är Frida och André till åren komna men väldigt bra exempel på att om man fortsätter gnugga på, i med- och motgång, för att hela tiden bli bättre så finns alla möjligheter.

- Om man tittar på Myhrer – han är fem år äldre än mig – så finns det möjligheter att snygga till min karriär nästkommande år.

- Jag har börjat känna att jag ska vara där uppe. Då är det klart att jag får självförtroende. Det finns en grundtro hos mig nu som inte fanns tidigare.