Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson kom tvåa efter Alexander Bolsjunov i Falun, men kände sig som en vinnare ändå.

Revansch för Halfvarsson på födelsedagen

Räkna inte bort Calle Halfvarsson! Nästan 10 000 åskådare jublade när han firade sin 29-årsdag genom att komma tvåa i Faluns masstartslopp. Och det var han som satte färg på hela loppet.

Det har varit en tung säsong för Calle Halfvarsson. Efter rader av misslyckanden kom han till Falun med en insikt att ha tränat fel både före och under säsongen. Calle Halfvarsson bara väntade på att vintern ska ta slut så han kunde börja försäsongsträningen.

Därför räknade ingen med honom inför lördagens masstartslopp över 15 km – utom han själv.

Calle Halfvarsson berättar att det plötsligt kändes bra direkt från start. Han fick offensiva tankar och tänkte gå loss från klungan.

- Men jag fegade ur och tänkte på att min kropp inte fungerat i år. Att försöka gå loss var nog lite som att ta vatten över huvudet. Det var tur att jag sparade mina krafter till slutet.

Klæbo-stil

Ändå märktes det redan första gången åkarna besteg Mördarbacken att Calle Halfvarsson var pigg. Han tog täten och sprang uppför backen i värsta Klæbo-stilen.

- Man spar energi uppför Mördarbacken om man trippar lite på skidorna. Men jämför mig inte med Klæbo. Han har tagit den stilen till en helt ny nivå, menar Calle Halfvarsson.

Hans taktik var att ta position inför sista sprintbacken.

- Jag förstod vikten av att ligga långt framme i den backen eftersom där skulle det avgöras vilka som skulle komma på pallen.

Calle Halfvarsson ryckte och bara Alexander Bolsjunov kunde hänga på. På upplopp gick ryssen förbi och vann.

Avgörande i hästskon:

- Jag gjorde ett misstag som började springa på skidorna. Skulle ha stakat stort och lugnt, då hade det kanske hållit till mål. Dessutom höll jag på att ramla på upploppet. Var trött och spände mig. Det beror väl på att jag inte har varit i den här situationen tidigare under säsongen, säger Calle Halfvarsson och skrattar.

Han är märkbart lättad och förklarar betydelsen av den här andraplatsen.

- Jag har tränat rätt den senaste veckan och tagit mig en funderar över vad man har gjort. Nu vet jag att man kan vara där uppe om man gör rätt saker. Det betyder mycket inför försäsongsträningen.

När det gäller totala ställningen i världscupen är det odramatiskt inför söndagens avslutning. Totalsegern är klar för Johannes Høsflot Klæbo. Söndagen blir en kamp om andraplatsen mellan Martin Johnsrud Sundby som ligger två poäng före Dario Cologna.