Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Neymar och hans brasilianska lagkamrater firar ett av målen mot Sydkorea med en dans.
Neymar och hans brasilianska lagkamrater firar ett av målen mot Sydkorea med en dans. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Respektlöst eller inte – Brasilien lovar mer dans

Är det så konstigt att fotbollsspelare från sambans land firar sina mål med en dans?
Det tycker inte förbundskaptenen Tite.
– Det är en del av den brasilianska kulturen, säger han.

Var går gränsen mellan glatt och dansant firande i grupp och respektlöshet mot den motståndare som precis släppt in ett mål? Frågan hamnade på tapeten efter Brasiliens 4–1-seger mot Sydkorea i åttondelsfinalen vid VM-slutspelet i Qatar.

En och annan tyckte att "brassarna" gick för långt. Som Manchester Uniteds förre mittfältsstjärna Roy Keane. Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic är inte heller han helt förtjust i det hela.

– De har sitt sätt. De visar sin karaktär och sin tradition. Respektfullt eller inte? Jag vet inte. Själv vill jag inte se mina spelare göra så, men de (brasilianarna) kommer från en annan kultur och tycker om att dansa, säger Dalic.

Vinícius Júnior lovar mer rytmiska uppvisningar om det blir aktuellt i Brasiliens kvartsfinal mot Kroatien på fredag eftermiddag.

"Många firanden kvar"

– Målet är det viktigaste ögonblicket i fotboll, inte bara för målgöraren utan för hela landet. Vi har fortfarande många firanden kvar och förhoppningsvis kan vi fortsätta göra mål och dansa så här fram till finalen, säger anfallaren till AP.

Júnior tackade nyligen kroatiske mittfältsveteranen Luka Modric för att allt denne lärt honom som klubbkamrat i Real Madrid.

– Det är väldigt trevligt att höra "Vini" berömma mig. Han är en fantastisk kille och vi har en väldigt stark relation. Han har gjort framsteg sedan han kom till Real Madrid och har visat det i VM. Vi har en svår uppgift att försöka stoppa honom. Om jag kan ge mina lagkamrater ett tips eller två om hur man neutraliserar honom och hur man gör hans jobb svårare, så gör jag det så klart, säger Modric.

Men den 37-årige mittfältaren går helst in i rollen som partydödare och ser till att Brasilien dansat klart.

Trots att truppen innehåller 18 nya spelare sedan VM-finalen mot Frankrike för fyra år sedan är Kroatien kvar bland de sista åtta nationerna i Qatar.

Det imponerar på Modric.

– 2018 hade vi ett lag som spelat i tio år tillsammans, spelare som spelade i de stora klubbarna i de stora ligorna. Så är det inte riktigt nu. Vi behöver tid för att mogna som lag. Därför är det väldigt stort att vara bland de åtta bästa.

"Vet vad vi kan"

– Vårt nya landslag har framför sig att visa vad det går för. Naturligtvis är Brasilien favorit. Men favoriter kan också förlora. Vi vet vad vi kan och det är så vi tar oss an matchen. Vi får inte bara nöja oss med att nå kvartsfinal. Vi vet att vi har en stark motståndare framför oss, men vi har våra egna styrkor och vi tror på oss själva, säger Modric.

Och fortsätter:

– Jag jämför den här matchen i kvartsfinalen med finalen i Ryssland 2018.

Vid en förlust är det sannolikt att fotbollsvärlden sett Modric för sista gången i ett VM, men det är inget han vill prata om.

– Vi får se hur länge jag spelar i landslaget. Det finns tid senare att tänka på framtiden, säger han.

För vad det är värt:

Brasilien har i turneringens utslagningsskede inte besegrat ett lag från Europa sedan finalsegern mot Tyskland 2002.

Kroatiens Luka Modric.
Kroatiens Luka Modric. Bild: Darko Bandic/AP/TT