Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reserverna kämpar för EM-plats

Hedvig Lindahl är given etta i det svenska fotbollslandslagsmålet. Bakom henne för bland annat Hilda Carlén och Zecira Musovic en kamp om andraplatsen inför sommarens EM.

Mycket tyder på att den svenska målvaktsuppställningen kommer, om inte någon olycka är framme, att se ut som den gör just nu även i EM i Nederländerna, som inleds i juli. Trion har varit med på årets två tidigare landslagsläger, och är det även på det pågående i Trelleborg, även om även Eskilstunas Emelie Lundberg fanns med i januari.

- I början av året tänkte jag inte alls på EM, kanske för att jag inte varit med så mycket innan. Men nu finns det där i huvudet att tänk vad häftigt med ett första stort mästerskap, säger Musovic, som är sist in i landslaget av de tre.

Kräver tålamod

Många ville se henne i truppen redan till VM för två år sedan. Då, bara 18 år gammal, hade hon storspelat både i allsvenskan och i Champions League men fick till slut inte följa med till Kanada.

- Då lärde jag mig mycket. Det gäller att skynda långsamt och det är nog inte min bästa gren. Att ge allt på träningarna är inte svårt, att vilja vara bäst är inte svårt. Men att ha tålamodet och vänta på tillfället att få vara bäst – det är svårare, säger hon.

Hon väntar fortfarande på att få sin första A-landskamp. När förstakeepern Lindahl vilats har det i stället varit Piteå Carlén som fått chansen.

Carlén var med bakom Lindahl även under silver-OS:et i Rio de Janeiro, VM 2015 och under Algarve cup i mars höll hon nollan mot Kina.

- Det gäller verkligen att prestera när man väl får chansen, de få landskamperna. Då är det är klart att man har ganska stor press på sig själv, att nu måste jag göra det bra, säger Carlén.

- Det är bara att göra sitt allra, allra bästa på alla träningar och bevisa att de kan lita på mig. För det måste också kännas tryggt för ledarna om det skulle hända något med Hedvig.

Vill vara bäst

För båda målvaktsutmanarna gäller det att ta tillvara på den korta, allsvenska vårsäsongen för att bevisa att de ska ingå i förbundskaptenen Pia Sundhages EM-trupp.

- Jag känner mig absolut inte säker på en plats, det är nervöst varje gång kallelsen ska komma. Man måste göra jobbet hemma för att komma med, säger Carlén.

- I Piteå får jag bra matcher, hyfsat mycket att göra och vi brukar ändå ligga bra till i tabellen. Det är ganska perfekt läge som målvakt.

För Musovic väntar ett år med tuff konkurrens även på hemmaplan, där rutinerade kanadensiska målvakten Erin McLeod nu är tillbaka på allvar efter skada.

- Jag ser bara möjligheter i det. Konkurrens gillar jag, för då måste jag steppa upp och bli bättre. Jag vill stå för att jag är bättre och det kommer bli jättehäftigt att ha henne tillbaka i träning. Det är en av världens bästa målvakter – jag kan lära mig massor.