Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gothia cup är en av världens största innebandyturneringar och fortsätter växa. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Gothia cup är en av världens största innebandyturneringar och fortsätter växa. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Rekordstort Gothia cup i innebandy – fortsätter växa

Gothia cup i innebandy fortsätter växa och slår återigen rekord i antal deltagande lag. I år deltar 471 lag från åtta nationer.
– I grund och botten handlar det om att vi har ett väldigt bra genomförande av arrangemanget, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

För tredje året i rad växer Gothia cup i innebandy. Till helgen deltar 471 lag, vilket är sex fler än förra året. Totalt rör det sig om ungefär 10 000 spelare i åldrarna 11-18 år.

– Vi fortsätter växla upp i kampen mot Storvretacupen (drygt 800 lag, reds. anm.) och det är kul att se att sporten sprider sig, säger Gothia cups presskommunikatör Malin Jonson.

Turneringen kommer spelas mellan 3–6 januari. I och med att den växer vad gäller deltagare så har det även inneburit att den spridit sig geografiskt med matcher även i kranskommunerna Partille och Mölndal.

Kommer till Åbymässan

Nytt för i år är att en stor del av evenemanget kommer hållas i Åbymässan där det förutom matcher även kommer finnas andra aktiviteter. Lite på samma sätt som Heden används under Partille cup och fotbollens Gothia cup under sommaren.

– Vi hoppas kunna få till en bra stämning och atmosfär till turneringen och det har vi alla möjligheter att lyckas med där, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Under året har arrangören fortsatt sitt arbete att sprida sporten för att få in nya lag. Det görs såväl nationellt som internationellt. Dels jobbar man med att etablera och upprätthålla bra relationer med stad, föreningar och samarbetspartners, samt att nå ut digitalt.

Men det är från grunden allt börjar.

– I grund och botten handlar det om att vi har ett väldigt bra genomförande av arrangemanget. Vi kan erbjuda innebandy med hög kvalitet och bra bemötande från både funktionärer och människor runtomkring, säger Lena Rönnefors.

USA debuterar

Vad gäller det internationella deltagandet är USA med för första gången med ett lag från Orlando, Florida. Under året har man även varit på studiebesök i Veliky Novgorod, omkring 20 mil utanför St. Petersburg, där ryska och kazakiska lag gjort upp om två platser i Gothia cup.

– Innebandy är en ganska liten sport i Ryssland med svag spridning. Man har inte så många utbildade tränare där ännu men det finns ett bra engagemang bland de unga utövarna, säger Lena Rönnefors.

Förutom Sverige, USA och Ryssland kommer även lag från Norge, Danmark, Tjeckien, Slovakien och Nederländerna.

– Innebandyn är fortsatt stark bland ungdomsidrotten i Sverige, samtidigt som den är på frammarsch i många länder runtom i världen och vi är riktigt glada över att kunna erbjuda våra deltagare en internationell turnering med så hög kvalitet.

Internationellt arbetar Gothia cup främst med relationer i grannländerna Norge och Danmark där innebandyn redan etablerat sig lite. Lena menar också att det finns gott om potential att sprida sporten ytterligare.

– Just nu finns det ju mest i norra Europa, precis som den vanliga bandyn, men egentligen borde det finnas stora förutsättningar för innebandy i exempelvis de länder som är stora på handboll där det finns hallar att tillgå, säger hon.

Gothia Innebandy Cup 2020

Datum: 3-6 januari

Upplaga: 27:e turneringen, sedan starten 1994.

Lag: 471 lag.

Länder: Åtta länder; Sverige, Norge, Tjeckien, Danmark, Slovakien, USA, Ryssland och Nederländerna (17 länder har deltagit sedan starten 1994).

Deltagare: Cirka 10000, mellan 11–18 år.

Matcher: 1476 matcher.

Spelplaner: 28 planer.

Domare: 120 domare.

Livestreamade matcher: Cirka 700 matcher.

Funktionärer: Cirka 400 funktionärer.

Skolor/hotell för boende: 14 skolor/8 hotell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.