Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Eldebrink, till vänster, ser fram emot att spela inför över 5 000 åskådare i EM-kvalet mot Kroatien. Här laddar hon tillsammans med Elin Ljunggren.

Rekordpublik ska lyfta Sverige i EM-kvalet

Sverige slarvade bort drömläget i EM-kvalet mot Italien. Över 5 000 åskådare på Hovet i Stockholm ska hjälpa basketlandslaget att ta tillbaka initiativet.

Publiksiffran var egentligen det enda svenska glädjeämnet i EM-kvalmatchen mot Italien i Borås i lördags (47–69): 2 142 åskådare är landslagsrekord för svensk dambasket.

Men den siffran – liksom, är planen, det krampaktiga spelet – är snart historia.

Över 5 000 biljetter är sålda till mötet med Kroatien på Hovet i Stockholm på onsdagskvällen.

- Vi får en extra spelare. Med hemmastöd, revanschlust och ett riktigt jävlar anamma borde vi spela skiten ur dem, säger Elin Eldebrink till TT.

Når ut till många

Det stora intresset är viktigt för laget men större än så, enligt Eldebrink. Det betyder mycket även för sporten basket och för damidrotten i Sverige.

- Den här matchen har jag sett fram emot sedan det kom ut att vi skulle spela på Hovet. Det betyder jättemycket för oss men det är mer än att vi ska spela basket. Vi är kvinnor som utövar elitidrott och vi får för lite uppmärksamhet. Laget vi har, med så många olika personligheter: att få visa att alla kan vara med, att alla är välkomna... Det är jättekul att så många uppmärksammar oss. Då når man ut, säger den svenska lagkaptenen.

Stödet kan behövas.

Sverige inledde kvalet med två segrar, däribland 57–54 i en rysare borta mot Kroatien i första omgången, och skaffade sig ett jätteläge för avancemang till slutspelet i Serbien och Lettland nästa år – men det försvann med storförlusten mot Italien.

Samma avstånd

I och med att Kroatien slog Italien på bortaplan kan kvalgruppen utvecklas till en trelagsaffär. Med -19 i poängskillnad från de inbördes mötena med huvudkonkurrenterna står Sverige med ryggen mot väggen inför publikmatchen på Hovet – men Eldebrink väljer att se på fortsättningen med andra ögon.

- Man kan hålla på och älta massor men det blev som det blev och vi måste gå vidare. Vi kan inte tänka att det var en jättemiss för då kommer vi bara att sätta oss själva i en mental grop. Vinst mot Kroatien så har vi fortfarande ett väldigt bra läge. Vi har allt i egna händer, säger hon.

Landslagsspelarna är inte vana vid arenor som Hovet. Det skulle kunna innebära problem.

Med storleken försvinner en del av avståndsbedömningen, en avgörande faktor när bollen ska placeras i korgen.

- Det är klart att det blir lite annorlunda, men korgen sitter på samma höjd och det är samma avstånd till trepoängslinjen. Vi ska åka dit och spela basket. Jag ser verkligen fram emot att känna atmosfären. Det ska bli fantastiskt, säger Eldebrink.