Rekordmannen: "Otroligt glad och lycklig"

Göteborgsvarvet har fått sin snabbaste vinnare någonsin. Richard Mengich försvarade vinsten från i fjol, krossade den tidigare rekordtiden och blev förste löpare att springa Varvet under timman.

ANNONS
|

Publiken bjöds på stor uppvisning när Göteborgsvarvet avgjordes i går. Richard Mengich, som vann loppet i fjol, var tillbaka i Göteborg för att försvara sin seger - och dessutom med målsättningen att knäcka banrekordet.

Och det blev verkligen Mengich dag. Kenyanen försvarade utan större dramatik sin vinst från 2015 efter att ha imponerat stort redan från start. Banrekordet? Det slaktade han fullständigt.När han passerade mållinjen gjorde han det, som första löpare någonsin att ha sprungit Varvet på under timman. Tiden, 59.35, var nästan minuten snabbare än landsmannen Victor Kipchirchirs tidigare rekordtid från 2012 på 1.00.25.

Väl i mål var det en lycklig en vinnare.

ANNONS

– Jag är otroligt glad och lycklig över att ha lyckats vinna och dessutom ta rekordet. Det känns helt fantastiskt, säger Mengich till GP.

Den regerande mästaren tog kommandot direkt från start och satte högsta fart. Vid första mellantiden på fem kilometer var det redan mycket som pekade på att det skulle bli rekord. Mengich hade avverkat den första sträckan nästan minuten snabbare än vad han gjorde förra året.

– Jag ville sätta fart direkt från början och satsa för att springa så bra som möjligt, jag kände tidigt att kroppen kändes bra så det var bara att löpa på.

Det höga tempot fortsatte och konkurrenterna hade svårt att svara upp mot Mengich imponerande fart.

– Redan vid 10 kilometer kände jag att jag låg väldigt bra till. Jag såg att mina motståndare tappade och att jag kände mig stark.

Men landsmannen Geoffrey Yegon gav honom en tuff kamp. Åtminstone till 15 kilometer, då tvingades även han att släppa iväg Mengich.

– Efter 16 kilometer var det väldigt jobbigt, men jag fortsatte att kämpa, säger Mengich.

Under slutdelen av loppet handlade det mesta om guldmedaljören skulle ta rekodet eller inte. Men när han började närma sig målsnöret så förstod alla att det inte var något snack. Göteborgsvarvet fick sin snabbaste vinnare någonsin.

ANNONS

Kunde du, inför loppet tro att du skulle ta rekordet?

– Jag har tränat och kämpat för det här, så absolut, jag trodde det skulle vara möjligt.

I och med att Richard Mengich sprang under timman belönade Göteborgsvarvet honom med en superbonus till ett värde av 10 000 euro.

Geoffrey Yegon sprang i mål som tvåa, 37 sekunder efter Mengich (tiden 1.00.12 var också bättre än det tidigare rekordet). Och det blev trippelt kenyanskt på pallen. Leonard Langat tog tredjeplatsen. Han sprang i mål två minuter och fem sekunder bakom vinnaren.

ANNONS