Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Rekord för Basketfestivalen

Basketfestivalen i Göteborg fortsätter att slå rekord. I år är 600 lag anmälda till Sveriges största basketturnering. – Intresset för turneringen har fulltständigt exploderat, säger Hanna Johansson, medieansvarig för evenemanget.

Den primära anledningen till att turneringen expanderat kraftigt de senaste åren är att man för två år sedan skapade en tävlingsklass för 20+. Tidigare var det endast en ungdomsturnering. Nu är det såväl unga som äldre som lockas till Göteborg för att spela basket under Kristihimmelfärdshelgen.


– Det är många gamla avdankade landslagsstjärnor, som kommer och spelar med sina gamla kompisar. När folk ser att gamla idoler är med tänker de att "ska inte vi anmäla oss också", säger Hanna Johansson.

Ett lag sticker ut lite extra i herrarnas klass för 20+. We were ballers har ett lag med flera hundra landskamper i bagaget. Laget utgörs av tidigare storspelare som Dennis Aulander, Mattias Sahlström, Jonas Larsson och Rudy Mbemba bland annat.

Easy basket populär

I tidigare upplagor av turneringen har även profiler som Frida Eldebrink och NBA-svensken Jonas Jerebko deltagit, då som lovande ungdomsspelare.

Det är flera faktorer som gjort att Göteborgs basketballfestival slår rekord i år – igen. Klassen för de allra yngsta, Easy basket, blev tidigt helt full.

– Det är framför allt för de yngsta och äldsta som den största ökningen skett kan man säga. Men även i de andra klasserna ökar antalet anmälda lag, förklarar Johansson.

– Det är såklart jättekul att basketen växer så mycket på västkusten för tillfället. Vi kommer få se hela staden fyllas under helgen med folk med en basketboll under armen. 

Vill expandera mer

Det stora deltagarantalet, drygt 4 000 aktiva, ställer dock krav på organisationen runt evenemanget.

– Det gäller att erbjuda en bra produkt för att få lagen att vilja komma tillbaka nästa år. Allt från att det ska funka med domare, mat, sovplatser och trafik är sådant vi måste lösa.

Även om turneringen ökat antalet lag rejält de senaste två åren har man knappast några planer på att sluta expandera. 

– Jag skämtade lite om att vi skulle ta emot 800 lag nästa år, men det var nog lite överdrivet. Men vi får göra en analys efter turneringen helt enkelt och se hur det har gått.

– Det är mycket som ska klaffa. Sedan kan man ju kolla på både Gothia cup och Partille cup, hur de har lyckats med så många lag. Så där kan man hämta mycket inspiration ifrån, säger Hanna Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.