Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HANNAH MCKAY
Bild: HANNAH MCKAY

Regnbågsprotest på VM – mot Qatars lagar

Hade de varit medborgare i Qatar hade de riskerat fängelse för sin läggning.
VM-mästerskapet i Doha är speciellt för de aktiva som är homosexuella.
På onsdagen fick mästerskapet sin första protest mot arrangörslandets lagar.

Diskussionen om mänskliga rättigheter i värdlandet Qatar har följt det här mästerskapet sedan långt innan det startade. Den brittiske gångaren Tom Bosworth, en av de som på förhand tippas finnas med i toppen av herrarnas 20 kilometer gång på fredag – och en av de aktiva i VM som lever som öppet homosexuell, talade i en intervju med engelska Independent om sin oro inför resan till Qatar.

– Jag har berättat för min fästman att inte ens fundera på att åka ... Jag vill inte att han eller min familj ska komma, sa Bosworth och fortsatte:

– Jag åker dit för att göra ett jobb och tävla men jag vill kunna göra det säkert, med glädje och jag vill att alla ska ha den möjligheten.

Så ser det inte ut i dag.

Homosexualitet är olagligt här och kan straffas med upp till sju års fängelse. Det är förbjudet att kampanja för att förbättra de, i dagsläget, obefintliga hbtq-rättigheter som finns i landet. Många aktiva har kritiserat tävlingarna i Qatar för att sakna publikstöd eller utspelas i omänskliga värmeförhållanden. 28 av 68 startande i damernas maraton tvingades avbryta loppet av den sistnämnda anledningen. Men det var först på onsdagen vi fick se mästerskapens första markering för homosexuellas rättigheter.

Sjukamparen Erica Bougard från USA hoppade höjdhoppet med en regnbågsfärgad plös på vänster sko. Bougards landslagskollega Nikki Hiltz, som lever med en annan kvinna, pratade med Sportbladet under kvällen om hennes upplevelser som homosexuell i Qatar.

– Jag har tur, jag kan ju dölja det om jag vill, förtrycket handlar inte om färgen på min hud eller så. Men med det sagt har jag tillbringat de första 20 åren av mitt liv i garderoben så jag vill inte tillbaka dit in. Min flickvän kom hit i går och det är fantastiskt att hon är här, säger hon.

"Måste respektera landets regler"

På presskonferensen kvällen innan mästerskapet började fick VM-generalen och Dahlan Al Hamad frågan om homosexuella aktiva kunde känna sig trygga i landet.

– Vi respekterar människors privatliv, FN:s regler och hela världen. Men när du åker någonstans måste du också respektera det landets regler.

På torsdagen går Venezuelas Yulimar Rojas in i trestegskvalet som stor guldfavorit. Hon har med personbästat 15.41 hoppat nästan en halv meter längre än någon annan under 2019. Rojas är en av de aktiva här i Qatar som lever som öppet homosexuell. Efter guldet i London 2017 pratade GP med Rojas, som bor och tränar i Barcelona.

– Jag hoppas att gay-communityn i Venezuela är glad för min triumf och firar det som hänt. Jag är öppen med mitt kärleksliv. Hon är en fantastisk person. Hon är med mig när jag behöver det som mest, sa Yulimar Rojas då.

På torsdagen kan hon få fira en finalplats – och skicka en hälsning till Qatars lagstiftare om allas lika värde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.