Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind under tisdagens pressträff. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Regeringens förslag: 500 på idrottsevenemang från 15 oktober

Idrotten får vänta på ett högre publiktak.
Tidigast den 15 oktober kan maxgränsen höjas till 500 personer.
Det meddelade regeringen på en presskonferens på tisdagen.
RF:s ordförande Björn Eriksson var långt ifrån nöjd med beskedet.
– Att regeringen låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger han.

Många är de röster inom idrottsrörelsen som har höjts för att få ett besked från regeringen i publikfrågan. Under måndagen gick fotbollsrörelsens intresseorganisationer ut i ett öppet brev med rubriken ”Låt oss få ta ansvar” där man uppmanade regeringen om att lämna ett besked.

På tisdagen kom det – om än i ett något annorlunda format än vad idrotten hade hoppats på.

Genom inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind meddelade regeringen på en presskonferensen att ett förslag för ett undantag från ordningslagen för evenemang med sittande publik, däribland idrott.

Förslaget innebär en maxgräns på 500 personer och planeras beslutas om 8 oktober. Om förslaget går igenom börjar det gälla den 15 oktober. Åskådare ska sitta med minst en meters mellanrum såvida man inte tillhör samma sällskap. Då ska man kunna sitta tillsammans.

– Det här är nya, mer träffsäkra regler. Vi är fullt medvetna om att de här sektorerna är i en mycket svår sits och vi utesluter inte fler åtgärder framöver, säger Amanda Lind.

Tidigare hade regeringen kommunicerat att ett besked i publikfrågan skulle komma senast den 1 oktober – nu skjuts alltså beslutet upp ytterligare.

– Det här öppnar upp för att löpande göra förändringar när FHM anser det är möjligt. Den dialog vi har haft under de här månaderna har varit avgörande. Dialog kommer vara avgörande även framåt, säger kultur- och demokratiministern.

På presskonferensen framkom även att regeringen kommer starta ett så kallat publikråd, där intressenter från olika sektorer kommer ingå och diskutera frågor kring publika evenemang.

– Vi kommer i dagarna bjuda in till ett publikråd där vi kallar kultur- och idrottssektorn till möten för att på ett mer strukturerat sätt diskutera den här situationen under en tid framöver. Vi är hela tiden beredda att fatta beslut när läget förändras. Det är inte tid att slappna av, säger Amanda Lind.

Beskedet möttes med stor skepsis från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger han i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.