Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maskerad man med en bengalisk eld i AIK:s klack under förra veckans allsvenska match mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena i Stockholm.

Regeringen vill ha maskeringsförbud

Regeringen föreslår ett generellt maskeringsförbud vid idrottsevenemang. Det välkomnas av polisen, men kallas "tandlöst" från supporterhåll.

Förbudet är tänkt att gälla från den 1 mars 2017. Undantag gäller för den som täcker ansiktet av religiösa skäl, hälsoskäl eller på grund av hårt väder.

- Men det är väldigt ovanliga situationer. Vad det här handlar om är att när man går på fotboll eller ishockey finns det ingen rimlig anledning att vara maskerad, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Tidigare har regeringens så kallade huliganutredare föreslagit att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsevenemang, om den maskerade stör den allmänna ordningen. Det förslaget fick kritik av bland andra Advokatsamfundet.

- Det här förslaget är betydligt rakare och tydligare, säger Anders Ygeman som inte ser större problem med efterlevnaden av förbudet.

Fler straffas

TT: Men hur effektivt är förbudet när någon maskerar sig tillfälligt, slänger i väg ett knallskott och sedan tar bort maskeringen?

- Då kommer polisen med hjälp av den omfattande kameraövervakningen på de allsvenska arenorna att kunna lagföra den personen, både för att ha slängt knallskott och för att ha överträtt maskeringsförbudet, svarar ministern.

Den som bryter mot maskeringsförbundet ska få böter eller maximalt sex månaders fängelse.

- Det är inget jättegrovt brott. Vi jobbar efter proportionalitetsprincipen och vi kommer kanske inte att kunna springa upp på läktarna och riva av folk masker, säger Hallesjö.

- Men vi får fundera på om man kan lägga beslag på maskeringen vid visiteringen (när publiken går in på arenan). Vi har i alla fall möjlighet att säga åt folk att inte ha på sig maskeringen. Det här är ett steg i rätt riktning.

Majoriteten av remissinstanserna är positiva till det nya förslaget som regeringen beslutar om i form av en lagrådsremiss. Förbudet föreslås träda i kraft den 1 mars 2017, ungefär en månad innan fotbollsallsvenskan börjar igen.

Ingen naiv tro

- Jag hoppas naturligtvis att färre personer maskerar sig och att vi ska få färre ordningsstörningar. Men det här hjälper inte mot alla problem som finns med ordningsstörningar inom fotboll, det vore naivt att tro, säger Anders Ygeman.

Han betonar att ordningen generellt blivit bättre på fotbollsmatcherna, trots kraftigt ökade publiksiffror och att färre poliser bevakar matcherna jämfört med för tio år sedan.

- Ibland kan det låta som att allt med fotbollen är elände, men det är tvärtom. Vi har en i grunden positiv utveckling.

Supporterorganisation negativ

Samma entusiasm som polisen visar inför förslaget återfinns inte hos Svenska Fotbollssupporterunionen, som företräder många av de stora supportergrupperingarna i landet. SFSU:s ordförande Sofia Bohlin menar att det är ett "tandlöst" förslag, då polisen ändå inte kommer att ta sig upp på läktaren under match.

"Detsamma gäller även om man har för avseende att maskeringsförbudet ska ha avskräckande effekter. Maskering används i samband med pyroteknik. Om en person nu ska begå ett lagbrott – varför skulle denne då avstå ett annat, mindre grovt – lagbrott, i detta fall maskering? Dessutom avstå ett brott som med största sannolikhet innebär att man kommer undan med det andra brottet?", skriver hon i ett mejl till TT och fortsätter:

"SFSU har varit väldigt tydliga i sina två remissvar att vi inte är för en särlagstiftning. SFSU anser att samma lagar ska vara gällande i hela samhället i så hög utsträckning som möjligt samt att särlagar endast gällande vid idrottsevenemang bör undvikas i högsta möjliga mån".