Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) representerar regeringen under Sveriges åttondelsfinal i S:t Petersburg. Arkivbild.

Regeringen skickar Damberg till fotbolls-VM

Regering har utsett sin representant under fotbolls-VM: näringsminister Mikael Damberg. Han reser till S:t Petersburg för att heja fram Sveriges landslag under åttondelsfinalen mot Schweiz.

- Jag är otroligt glad över det. Det svenska laget har gjort en enorm insats, en lagmaskin som jag tror att få andra länder vill möta nu. Det blir otroligt spännande, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S), till TT.

Gruppspelsmatchen mot Mexiko – med mål efter mål för Sverige – hör till ministerns personliga höjdpunkt under vägen till åttondelsfinalen.

- En fullständig urladdning där vi dominerade och spelade ut Mexiko, men också sammanhållningen på och utanför planen. Vi har ju också sett tråkigheter också, men där landslaget stått upp som ett landslag tillsammans, säger Damberg.

Sveriges regering bojkottade VM-invigningen som en markering mot Ryssland, ett sätt att visa solidaritet med Storbritannien efter att den brittiska regeringen hade pekat ut Ryssland som ansvarigt för mordförsöket på brittisk mark på en avhoppad dubbelagent och hans dotter.

Så hur självklart var det för regeringen att dra nu?

- Sverige och ett antal länder valde att inte vara med under invigningen. Men vi har diskuterat med både Storbritannien och Danmark och kommit fram till att det är självklart för oss att finnas på plats att stötta landslaget framåt, säger Mikael Damberg.

TT: Är du regeringens största fotbollsfantast?

- Jag tror att vi är några som tävlar om det, men jag älskar fotboll. Jag tar en kort paus från Almedalen nu och återvänder på onsdag, men vi får se om rösten följer med mig tillbaka.

En blågul fest är det han hoppas på, men själv blir han inte så blågul under matchen.

- Det finns nog tyvärr lite regler kring detta, så jag kommer inte att vara lika glatt klädd som jag skulle vilja vara. Men jag hoppas på att få vara lite blågul före matchen.

TT: Hur tippar du att det går?

- Jag är optimistisk och tror att vi tar det här. Vi har visat att vi är ett väldigt starkt lag. Om vi gör som senaste matchen är vi svårstoppade, säger Mikael Damberg.