Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen: Matchfixning måste rökas ut

Matchfixning har blivit en prioritetsfråga i regeringens spelutredning i spåren av spelfuskskandalen i maj, meddelar civilminister Ardalan Shekarabi (S).

"Matchfixning måste rökas ut". "Kriminella individer måste stoppas".

Civilminister Ardalan Shekarabi och Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand skräder inte orden när de introducerar krafttag mot spelfusk på en pressträff på Friends Arena.

Efter att uppgifter om ett matchfixningsförsök mellan IFK Göteborg och AIK slog ned som en bomb i maj, har civilministern varit extra mån om att täppa till problemet i lagstiftningen.

Måste höja straff

- Vi måste höja straffet och samtidigt jobba med förebyggande insatser för att kartlägga den här typen av brottslighet, säger han till TT.

För grova spelfuskbrott föreslås fängelsestraff i högst sex år. Därtill ska Lotteriinspektionens tilltänkta ersättare, Spelmyndigheten, ges nödvändiga befogenheter för att förhindra brott i förtid.

Åtgärderna formulerades redan i mars, då regeringen lämnade ett betänkande om den uppmärksammade spelutredningen. Då handlade det främst om att införa ett licenssystem för spelbolagen och återta kontroll på spelmarknaden. Men nu vill ministern också tydliggöra att matchfixning har blivit en prioritetsfråga inom utredningen.

För dialog

- Den här typen av brottslighet hotar förtroendet i samhället. Därför är det viktigt att vi använder spellicenssystemet för att även bekämpa matchfixning. Det här kommer att bli en viktig aspekt i vår reform av spelmarknaden och nu för vi för en dialog över blockgränserna kring detta, säger Ardalan Shekarabi.

Håkan Sjöstrand håller med civilministern om att det finns en stark koppling mellan spelbolagen och spelfusk som behöver åtgärdas.

- Spelbolagen har en viktig roll i det hela eftersom det är spelbranschen i sig som skapar problemet. Vi vill få bort onda krafter som ger sig på idrotten och tar sig rätten att förstöra alltihop. Det känns jättebra att regeringen nu ger oss full support att ta itu med det här, säger Håkan Sjöstrand.

Som tidigare har meddelats föreslås spelutredningens förslag att börja gälla från januari 2019.