Algeriet förlorade mot Elfenbenskusten – och är utslaget.
Algeriet förlorade mot Elfenbenskusten – och är utslaget. Bild: Themba Hadebe/AP/TT

Regerande mästaren utslaget: "Misslyckande"

Regerande mästaren Algeriet är överraskande utslaget ur Afrikanska mästerskapen i fotboll. Redan i gruppspelet. Däremot är skrällaget Komorerna klart för åttondelsfinal.

ANNONS

2019 tog Algeriet sin andra titel i Afrikanska mästerskapen. Men efter två förluster och ett kryss slutade laget sist i grupp E i årets upplaga i Kamerun, uppskjutet på grund av coronapandemin.

Inför den sista omgången i gruppspelet hade Algeriet fortfarande en plats i åttondelsfinalen i egna händer. En seger mot redan klara Elfenbenskusten hade skickat vidare laget som en av de bästa treorna.

"Ett misslyckande"

Men efter mål från Franck Kessié, Ibrahim Sangaré och Nicolas Pépé blev det förlust med 1–3 för algerierna som därmed blir femte regerande mästaren att inte ta sig till slutspel på de senaste sex turneringarna.

– Det är ett misslyckande, så enkelt är det, sade Algeriets förbundskapten Djamel Belmadi, som ledde Algeriet till titeln 2019.

ANNONS

– Från starten av turneringen har vi inte lyckats ta vara på våra målchanser. Till och med straffar har vi haft svårt med. Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra.

I stället tog Ekvatorialguinea, via 1–0 mot Sierra Leone, andraplatsen bakom Elfenbenskusten, och avancerar till åttondelsfinal. Sierra Leone blev trea i gruppen.

Skrällaget mot Kamerun

Ekvatorialguineas seger innebar dessutom att skrällaget Komorerna – som gör sitt första framträdande i mästerskapet – sensationellt är klart för åttondelsfinal. Önationen var med sina 132:a-plats på världsrankningen det tredje sämst rankade laget på förhand, men skrällvann mot bjässen Ghana med 3–2 i den avslutande gruppspelsomgången. Det räckte för att Komorerna skulle ta sig vidare till åttondelsfinal, på Ghanas bekostnad, som en av de bästa treorna från gruppspelet.

I åttondelsfinal väntar emellertid tufft motstånd, i form av värdnationen Kamerun, som gjorde sju mål på tre gruppspelsmatcher.

För Elfenbenskustens del väntar tungviktsmöte med Egypten – den stora matchen bland åttondelsfinalerna.

Fakta: Åttondelsfinalerna i Afrikanska mästerskapen

23 januari: Burkina Faso–Gabon, Nigeria–Tunisien.

24 januari: Guinea–Gambia, Kamerun–Komorerna.

25 januari: Senegal–Kap Verde, Marocko–Malawi.

26 januari: Mali–Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten–Egypten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS