Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regan Magarity knep en plats till basket-EM efter bara två landskamper. Arkivbild.

Regan Magarity: "En mix av mamma och pappa"

Om det fanns en svensk basketadel skulle familjen Magarity definitivt vara del av den. Mamma, pappa och storebror har spelat i landslaget. Nu är det lillasyster Regans tur att axla familjens namn – i sitt första EM.

I den lilla orten Kimstad utanför Norrköping bor Bill och Ann-Marie "Ammi" Magarity. Tillsammans har de gjort långt över hundra landskamper för Sverige. Lägg därtill 26-årige sonen William, som gjort 42 matcher i junior- och U20-landslaget, och nosar på en seniorlandslagplats – så är det inget snack om att vi har med en mycket välmeriterad basketfamilj att göra.

Och då är inte familjens minsting inräknad.

- Vi pratar fortfarande om vem som är bäst i familjen, och har inte kommit fram till ett svar. Vi har alla lite olika åsikter där, säger Regan.

"De är mina förebilder"

Den 23-åriga forwarden var ett blankt blad för de allra flesta i Basketsverige innan hon i somras draftades till WNBA-laget Connecticut Sun i den tredje rundan. För amerikaner med koll på collegebasket var draften däremot föga förvånande.

Direkt efter gymnasiet flyttade Regan Magarity till USA för spel med Virgina Tech. Skadeproblem har gjort att hon valt bort ungdomslandslagen under somrarna, men på college har det gått bättre. Den 191 centimeter långa forwarden är både skolans bästa poänggörare och returtagare genom tiderna.

När collegekarriären var över i våras – tog landslagskarriären fart. Det blev succé direkt i debuten med 14 poäng och sju returer mot Slovenien och tolv poäng och tre returer mot Storbritannien. Efter bara två landskamper var en plats i laget som ska spela EM i Riga given.

- Att komma från en basketfamilj har haft stor påverkan på mig, både som person och spelare. Jag känner det speciellt nu. För både mamma och pappa har gått igenom det jag gör nu, säger Regan.

- De är mina förebilder och kan hjälp mig vare sig det går bra eller dåligt. Pappa ger mig mest basketråd, eftersom han även coachat mycket. Mamma är mer som mammor är, kollar att allt är okej.

Mamma första tränaren

Det var mamma Ammi med bakgrund i bland annat Södertälje som var Regans första tränare. Pappa Bill, som vunnit flera SM-guld med Södertälje och Plannja (numera BC Luleå) som både spelare och tränare, coachade henne i Södertäljes damlag under ungdomsåren. Som 14-åring vann hon då ett SM-guld med bland annat Amanda Zahui och Binta Drammeh, numera lagkamrater i svenska landslaget.

TT: Vem är du mest lik basketmässigt?

- Mamma var jättebra inside, så min förmåga att gå in kommer från henne. Pappa spelade mer ute, och sköt bollen. Att attackera om jag har större spelare på mig är lite mer från honom. Jag känner att jag har fått en bra mix från dem båda.