Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redo att ta en ny titel

I fjol överraskade IFK Göteborg när de spurtade hem tiomila. Nu ska mästarna försöka försvara titeln. … – Jag är säker på att vi kommer vara med i täten i år också, säger IFK Göteborgs Eskil Kinneberg.

I helgen är det dags för det klassiska orienteringsarrangemanget, tiomila, att avgöras. Årets prestigefyllda lagtävling går av stapeln i Lugnet i Falun. IFK Göteborgs löpare, Eskil Kinneberg, sprang slutsträckan i det blåvita lag som för drygt ett år sedan var med och vann guld. 

– Det var väldigt stort både för mig och för laget, det var fantastiskt att kunna springa hem segern, säger Eskil Kinneberg. 

Vinsten innebar att tiomila, för första gången på tio år, fick ett svenskt lag högst upp på prispallen i herrklassen. Sju av tio löpare från vinnarlaget är kvar. Och norrmannen säger att klubben är redo att försvara titeln. Men det lär bjudas på tufft motstånd. 

– Jag tycker att vi har ett ännu bättre lag i år och jag är övertygad om att vi kommer vara med i täten. Sedan är kanske de finska lagen Kalevan Rasti och Koovee ännu starkare på pappret. Men vi ska ge dem en match. 

Hur har ni förberett er? 
– I höstas hade vi ett träningsläger uppe i Dalarna. Och för några helger sedan var flera löpare från klubben på plats i Falun och tränade.

Han tror att årets bana ska passa IFK Göteborg. 
– Det är fin miljö där uppe och jag tror vi kommer trivas där. Det blir en mer fysisk tävling än i fjol, fler backar.


Utöver tiomilakavlen avgörs också damkavlen, tiomila-damer och ungdomskavlen under helgen. Totalt är över tusen lag anmälda till tävlingshelgen. Landslagsmeriterade Lina Strand tävlar för Göteborg-Majorna OK. Hon missade fjolårets damkavel på grund av en fotskada. Men nu gör hon comeback på distansen.

– Äntligen! Det är två års längtan och två år av förberedelser som är över nu. Jag är otroligt taggad. 

Hur stor är den här tävlingen för er orienterare? 
– Det är egentligen det största du kan vara med om på klubbnivå. För oss kan det liknas vid fotbollens Champions League.

Efter så lång skadefrånvaro, hur är din form?
– Den är bättre än innan skadan. Jag har fått träna utan avbrott under ett och ett halvt års tid. Jag har fått tid att träna upp mina svagheter. 

Alla lag som tävlar i damkavlen ställer upp med fem orienterare. Varje löpare springer ungefär en mil vardera. Och att tävla i lag är något Lina Strand tycker är inspirerande. 

– Även om du är ensam när du väl är ute och springer din sträcka så får du hjälp med motivationen när du vet att du tävlar i lag. Det handlar inte bara om dig själv.  

Trots missräkningen förra året då Göteborg-Majornas bäst placerade damlag slutade på 25:e plats ger Lina Strand sitt lag goda möjligheter att överträffa klubbens andraplats från 2014. 

– Jag tycker vi har ett bättre lag nu än vad vi hade när jag var med senast. Vi tillhör absolut en av favoriterna. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.