Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reaktioner: Rimligt – och visionslöst

Ett rimligt beslut att inte gå vidare med en OS-ansökan, anser Riksidrottsförbundets ordförande. Visionslöst, tycker ordföranden för den förra svenska OS-kandidaturen.

Att Stockholm inte söker OS är tråkigt, men förståeligt, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT:

- Jag har uppfattat att de anser sig sakna uppgifter från IOK och de saknar en politisk majoritet. Det får vi från idrottssidan i någon mening att acceptera. Det är tråkigt men inte fullständigt oväntat.

Björn Eriksson anser att beslutet att avbryta arbetet med en OS-ansökan är rimligt.

- Det är ändå de som för skattebetalarnas räkning tar risken att genomföra det här. Om de känner en tveksamhet för att ekonomiska fakta inte är tillräckligt klara då kan inte vi, som inte tar den risken, säga att man beter sig felaktigt, säger han.

"Visionslösa politiker"

Olof Stenhammar, som var ordförande för den svenska kandidaturen till sommar-OS 2004, säger sig däremot vara förvånad över beskedet.

- Väldigt förvånad. Den här ansökan var otroligt genomtänkt och väl genomarbetad med ett fantastiskt förslag, säger han till TT.

- Jag tycker inte att politikerna tagit sitt ansvar att verkligen lära sig hur det här projektet är uppbyggt. Det är förskräckligt att vi inte har de ambitionerna.

- Visionslösa politiker, skulle jag vilja säga.

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) säger i ett skriftligt uttalande till TT att han har stor respekt för Stockholms skäl att just nu inte gå vidare med processen.

"Regeringen har haft beredskap för att hantera förfrågningar om garantier inför vinter-OS och Paralympics 2026, men vi har också varit tydliga med att det är Stockholms stad som måste fatta sitt beslut först."

M-kritik mot S

Moderaterna i Stockholms stad är förvånade över det oväntade S-beskedet.

- Vi trodde att förhandlingarna fortfarande pågick och tycker att det anmärkningsvärt att beskedet lämnades i ett pressmeddelande innan samtalen hade avslutats, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till TT.

Moderaterna alltid har varit positiva till att arrangera OS, menar Anna König Jerlmyr.

- Men vi har också sagt att vi vill säkerställa en ansvarsfull finansiering av evenemanget och därför skickade vi följdfrågor om detta till Karin Wanngård så sent som i förra veckan, säger hon.

Kunnat gynna infrastruktur

Liberalerna och Centerpartiet i Stockholms stad välkomnar däremot beskedet i varsitt pressmeddelande. Båda partierna pekar på behovet att inte äventyra stockholmarnas skattepengar.

En fortsatt process med en OS-ansökan hade kunnat gynna Stockholm genom att infrastruktursatsningar som ändå behöver göras hade skyndats på, anser Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

- Just den här ansökan hade kunnat vara en process som gör att vi får styrfart, om vi utnyttjat den skickligt och på rätt sätt, säger hon till TT.