Raheem Sterling, längst till höger, var en av spelarna som i sociala medier reagerade på läktarrasismen i Bulgarien.
Raheem Sterling, längst till höger, var en av spelarna som i sociala medier reagerade på läktarrasismen i Bulgarien. Bild: Vadim Ghirda/AP/TT

Reaktioner på skandalen: "Idioter på arenan"

Det blev en EM-kvalmatch kantad av apljud och nazisthälsningar. Efteråt svarade de engelska landslagsspelarna på den bulgariska läktarrasismen. "Tycker synd om bulgarerna som representeras av sådana idioter på arenan", skriver Raheem Sterling.

ANNONS

England må ha piskat Bulgarien med hela 6–0 i EM-kvalmatchen i Sofia, men efter slutsignal var det få som brydde sig om det sportsliga resultatet. Matchen fick avbrytas två gånger om på grund av rasistiska utrop från hemmapubliken – så kallade apljud – och nazisthälsningar.

Spelarna har gett sina reaktioner på sociala medier.

"Inga lätta omständigheter att spela under och inget som borde hända 2019. Stolt över att vi hanterade situationen och fick med oss tre poäng, men sådant här måste sparkas ut", skriver anfallaren Marcus Rashford.

"Något måste göras"

Mittbacken Harry Maguire skriver att han är stolt över att laget "studsade tillbaka" efter avbrotten och fortsätter:

ANNONS

"Det finns ingen plats för sådant här i fotbollen – skamligt beteende. Något måste göras".

Debuterande mittbacken Tyrone Mings var tidig med att påpeka för domarna vad som hände.

"De tråkiga incidenterna hanterade vi så gott som vi kunde göra och jag är stolt över sättet vi gjorde det på", skriver han.

"Visar vad Uefa är"

I engelska tv-kanalen ITV, som sände matchen, riktade tidigare landslagsanfallaren Ian Wright en känga till Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

– Det här säger allt man behöver veta om Uefa. Det här är en arena där halva läktaren har stängts av, där det i stället hängts upp flaggor (mot rasism). Det har inte påverkat på något sätt, sade Wright och fortsätter:

– Det här visar vad Uefa egentligen är. De gör inte ens i närheten av vad som krävs.

The Guardians respekterade krönikör Barney Ronay gick hårt åt Bulgariens förbundskapten Krasimir Balakov, som hävdade att han inte hörde något, och kallade honom för feg.

"Balakov hade en skyldighet gentemot sin sport och sin grundläggande medmänsklighet. Han svek båda", skriver Ronay.

ANNONS