Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: BILDBYRÅN
Bild: BILDBYRÅN

Reaktioner efter GP:s genomgång av avstängningar: "Helt galet"

Av 667 avstängningar efter grova utvisningar i den lokala fotbollen står damfotbollen endast för tio stycken, det visar GP:s genomgång.
– Vilken skillnad! Det är helt galet, säger en överraskad Niclas Andersén, ytterback i Gais.
– Tjejerna har lättare för att släppa och gå vidare i stället för att stå och gnälla, säger en inte särskilt överraskad Marcus Lantz, huvudtränare i GFC.

I Göteborgsfotbollen har det under säsongerna 2017 och 2018 delats ut 667 avstängningar för grova utvisningar. En grov utvisning kan vara allt från en ful tackling som genererar ett direkt rött kort till könsord eller hot riktat mot domaren.

Av dessa har endast tio delats ut till kvinnor – medan 657 har delats ut till herrar.

En statistik som inte överraskar Marcus Lantz som har en gedigen spelarkarriär bakom sig innan han blev tränare.

– Det är väldigt lite närkampsspel i damfotbollen. Så upplever jag det, det kan ju bero på att domarna från början inte har tillåtit så mycket närkamper som det är i herrfotbollen, säger han och fortsätter:

– Men sedan är de rent generellt lite lugnare på något sätt. De vet var gränsen går och hur man kan bete sig och inte bete sig. Det är ju inget bra betyg jag sätter på oss killar, men det är ju fakta.

Du märker skillnad i attityder?

– Ja, det är väldigt få gånger tjejerna ifrågasätter ett domslut. De är väl bättre på att lägga fokus på annat. Man vet ju hur man själv varit när an känt sig dåligt behandlat, då lägger man energi på det, både som spelare och ledare. Tjejerna har lättare för att släppa och gå vidare i stället för att stå och gnälla. När en annan spelade och fick en tjuvsmäll så gick man ju bara och väntade på att det skulle bli läge, och då var det payback-time. Jävla omoget beteende egentligen. Så tror jag inte tjejer resonerar lika ofta.

"En annan kultur inom herrfotbollen"

Lagkaptenen i GFC, Beata Kollmats, har noterat att det är betydligt fler utvisningar inom herrfotbollen.

– När man tittar på herrfotboll så ser man ju betydligt fler röda kort än när man spelar själv. Jag vet inte riktigt vad som sägs på en herrmatch, men känslan är att det är fler råa ord mellan spelarna och mot domaren, och lite mer aggressivt. Många av avstängningarna handlar om språkbruk, att folk exempelvis skriker könsord eller protesterar på ett olämpligt sätt, säger hon och fortsätter:

– Jag som tjej upplever inte det lika mycket när jag spelar. Det är klart att några åker på såna kort ibland, men det är inte så märkbart.

Det verkar vara en helt annan stämning inom flick- och damfotboll?

– Ja, tyvärr så är det kanske en annan kultur inom herrfotbollen Jag vet inte hur man snackar i omklädningsrum och på träningar. Det börjas väl där och så tar man med det ut på planen, jag vet inte. Men man har ju helt klart lagt märke till att det är fler utvisningar i herrfotbollen.

"Det måste vara att vi har mer testosteron"

En som blivit känd för sitt heta temperament är Niclas Andersén i Gais. Vänsterbacken som ofta hamnat i domarens anteckningsbok genom åren.

– Haha! Jag är en fin kille nu ju! Det tog några år för mig att komma ner på en lagom anspänningsnivå. Jag är minst 50 procent lugnare nu än för några år sedan. Förr hade jag ju lätt två röda kort per säsong och en massa avstängningar. Jag var en jävligt dålig förlorare men man får ju hoppas att man lärt sig något genom åren, säger han.

Även fast Andersén lugnat ner sig de senaste åren rinner det fortfarande över ibland. I fjol visades han ut efter att han riktat ett långfinger mot domaren under match.

– Det var många års aggression som kom ut där på en och samma gång ...

Han blir dock rejält överraskad över när han av GP får reda på skillnaderna i antalet avstängningar grova utvisningar inom herr- och damfotbollen.

– Jäklar vilken skillnad! Det är helt galet ju ... jag hade inte den blekaste om att det skulle vara så stor skillnad. Det hade jag aldrig kunnat tro. Jag hade lätt gissat på att vi stod för 400 och damerna för 200. Men det här ... det måste vara att vi har mer testosteron i kroppen, det är den naturliga förklaringen men det är en jättesvår fråga ju, säger han och är sedan inne på samma resonemang som GFC-tränaren Marcus Lantz.

– Damerna är ju betydligt mer positiva än vad vi är. Får man en tjuvsmäll så kommer man ju ihåg vem vet var som delade ut den och så hämnas man, så är det bara. Jag var ju känd för idiottacklingar tidigare men nu gör jag inte det lika ofta. Men får jag chansen att hämnas så tar jag den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.