Dennis Rasmussen, här i Karjalaturneringen i november, har gjort klart för sin KHL-klubb Magnitogorsk att han prioriterar landslaget. Arkivbild.
Dennis Rasmussen, här i Karjalaturneringen i november, har gjort klart för sin KHL-klubb Magnitogorsk att han prioriterar landslaget. Arkivbild.

Rasmussen om KHL-stöket: "Varit tydlig"

Ett spelschema som inkräktar på Tre Kronors träningsdagar och klubbar som pressar sina spelare att inte åka. Landslagscentern Dennis Rasmussen satte ned foten tidigt gentemot sin KHL-klubb:

ANNONS
|

I samband med att Tre Kronors trupp till hemmaturneringen i Stockholm presenterades var förbundskapten Rikard Grönborg kritisk till hur framför allt KHL, men också schweiziska ligan och Champions Hockey League lägger matcher under en vecka som egentligen ska vara fri för landslagen.

Grönborg sade att vissa spelare har pressats till att inte åka på landslagsuppdrag.

Tre Kronor har fem KHL-spelare i truppen, på tisdagen landade Dennis Rasmussen, Magnus Hellberg, Klas Dahlbeck och Viktor Lööv i Stockholm efter att ha spelat matcher i måndags kväll.

"Väldigt tajt"

Först på onsdagen, på den tredje landslagsdagen, är truppen komplett då även Philip Holm anländer. Hans klubb Torpedo Niznij Novgorod hade KHL-match på tisdagen.

ANNONS

Dennis Rasmussen, Magnitogorsk, säger att han aldrig gav sin klubb chansen att sätta press på honom gentemot landslaget.

- Sedan är spelschemat väldigt tajt. Philip Holm ska spela i dag (läs tisdag) och sedan på måndag igen. Spelschemat är lagt väldigt konstigt och då kan jag tänka mig att många klubbar tänker på sig själva och vill att spelarna ska vara så fräscha som möjligt inför slutspurten och slutspelet.

- Det är våra arbetsgivare så de bestämmer ju vad vi får göra egentligen. Men jag har varit tydlig med att jag ville spela den här turneringen och så många som möjligt, säger han.

Äldst i truppen

Magnus Hellbergs SKA S:t Petersburg har match dagen efter hemmaturneringen är färdigspelad, men säger att hans klubb inte satt press på honom.

- Det var absolut inga problem utan de tycker det är kul att jag åker. Det är tajt med spelschemat, men det är som det är. Sedan tycker jag det är en självklarhet att alla spelare borde kunna tas ut till alla landslag, säger han.

ANNONS

Rasmussen, 28, är äldst i en ung svensk trupp där bara han, Hellberg och Holm har mästerskapsrutin.

- Det känns otroligt konstigt. När jag spelade med landslaget innan jag åkte till Nordamerika så var jag bland de yngsta och fick plocka puckar efter träningen, nu kommer jag tillbaka i år och är äldst, säger Rasmussen, som gjorde nästan fyra hela säsonger i Nordamerika innan han kom hem i slutet av förra säsongen och vann SM-guld med Växjö.

Målet för både Rasmussen och Hellberg är att slå sig in i VM-laget.

- Jag får rysningar bara jag tänker på VM, säger Hellberg som var med och tog guld i Köpenhamn.

TT

Fakta: Så spelas hemmaturneringen

Torsdag: Tjeckien–Sverige (19.00), Ryssland–Finland (i Jaroslavl).

Lördag: Finland–Tjeckien (12.00), Sverige–Ryssland (15.30).

Söndag: Ryssland–Tjeckien (12.00), Sverige–Finland (15.30).

ANNONS