Petter Northug, Jenny Fransson och Novak Djokovic var alla i ramljuset av mindre smickrande anledningar under 2020.
Petter Northug, Jenny Fransson och Novak Djokovic var alla i ramljuset av mindre smickrande anledningar under 2020. Bild: Bildbyrån/TT

Rasism, diskning och dopning – skandalåret 2020

Coronaåret 2020 bjöd inte på lika mycket idrott som tidigare år. Men skandaler har det funnits gott om. Här är några av de största.

ANNONS
|

Hockeyprofil fälls för sexuellt ofredande

I våras stormade det rejält kring ishockeyförbundet. Då kom uppgifterna om dåligt arbetsklimat på kansliet där fackklubb och ledning var i luven på varandra, anklagelser om könsdiskriminerande lönesättning och en person som sparkades sedan han polisanmält ett fall av sexuellt ofredande.

Allt började där, med att en tidigare anställd anmäldes för sexuellt ofredande. Händelsen skedde i februari, då den senare åtalade mannen ska ha hållit armarna om en kvinnlig kollegas överkropp, låst hennes ben med sina egna ben och utfört juckrörelser mot hennes underkropp.

I Södertörns tingsrätt dömdes mannen till 80 dagsböter och skadestånd.

Mannen har överklagat till Svea hovrätt.

ANNONS

Soppan ledde till att den mångårige generalsekreteraren Tommy Boustedt valde att säga upp sig.

Petter Northug åtalas för drograttfylla

Den förre norske skidstjärnan är inte bara snabb i spåret – han gillar även det snabba livet vid sidan av idrotten.

I somras fastnade 34-åringen i en fartkontroll utanför Oslo. På en 110-väg var han uppe i hela 168 kilometer i timmen – och som inte det var nog misstänktes han för drograttfylla och narkotikainnehav.

LÄS MER:Northug: "Jag har ett allvarligt drogproblem"

Drygt en vecka efter händelsen, på en presskonferens på ett hotell i Trondheim, dementerade han att han var drogpåverkad när polisen stoppade honom och tog hans körkort, men medger att han är en missbrukare.

– Jag har ett allvarligt drogproblem bestående av alkohol, narkotika och piller i kombination med periodvis hårt festande. Det har varit väldigt hårt festande den senaste tiden.

Northug står anklagad för fortkörning och narkotika innehav men det är oklart när åtalet tas upp i rätten, enligt nyhetsbyrån NTB.

LÄS MER:Northug inte påverkad när han stoppades

Propulsion fråntas Elitloppssegern

Den 29 oktober kom beskedet: Propulsion fråntas segern i Elitloppet i maj på grund av nervsnittning. Svensk travsports största skandal genom tiderna är ett faktum.

LÄS MER:Propulsion fråntas Elitloppssegern

Utredningen visade att det stod utom allt tvivel att stjärnhästen den 27 april 2015 nervsnittades i USA. Därefter tävlade Propulsion 45 gånger i Europa– otillåtet. Därför beslutade de att resultatlistorna i loppen skulle korrigeras och prispengarna, totalt 26,3 miljoner kronor, betalas tillbaka.

ANNONS

Den stora frågan är hur en nervsnittad häst kunde få starttillstånd i Sverige. Externe utredaren, juristen Pehr Jern, riktade hård mycket hård kritik mot Svensk travsport och menade att "det inte funnits någon regelstyrning"

Propulsion? Han fick en ny karriär som avelshingst i USA.

LÄS MER:Efter skandalen ‒ blir avelshingst i USA

Svensk OS-medaljör stängs av i fyra år för dopning

A-provet visade spår av anabola steroiden metyltestosteron och Jenny Fransson – en av de första som togs ut i Sveriges OS-trupp till Tokyo – uttryckte att hon blivit utsatt för sabotage. När även B-provet visade sig vara positivt plockades brottaren – bronsmedaljör i Rio 2016 – bort från OS-truppen och sedan stängdes hon av i fyra år för dopningsbrott.

En dom som med hjälp av ombudet Mats Larsson bestreds i alla instanser men när Fransson skickade sin överklagan till idrottens skiljedomstol, Cas, kom brevet bort i posten.

LÄS MER:Fransson: "Har inte tagit någon dopning"

Jenny Fransson stängdes av fyra år för dopningsbrott.
Jenny Fransson stängdes av fyra år för dopningsbrott. Bild: LUDVIG THUNMAN

Novak Djokovic prickar linjedomare och diskas i US Open

Djokovic förlorade ett game i fjärde omgången mot Pablo Carreno Busta och slog i frustration i väg bollen – som träffade rakt på en linjedomares struphuvud. Världsettan diskades och fick böta över två miljoner kronor.

Djokovic bad om ursäkt i ett långt inlägg på Instagram.

"Hela den här situationen har gjort mig väldigt ledsen och tom," skrev han några timmar efter de närmast unika scener som utspelade sig i Flushing Meadows i New York.

ANNONS

LÄS MER:Djokovic försvarar bollträffad linjedomare

Det var första gången på 20 år som en spelare diskades ut en grand slam-turnering.

NBA-stjärna skämtade om corona – blev själv smittad

Rudy Gobert visade att han inte var orolig för coronaviruset genom att demonstrativt ta på alla mikrofoner efter en presskonferens i mitten av mars, just när coronautbrottet tagit ordentlig fart i USA.. Ett par dagar senare var han smittad – och därefter beslutade NBA sig för att ta pausa ligan.

Den 28-årige Utahspelaren skänkte sedan en halv miljon dollar till personer som på olika sätt drabbats av den pågående pandemin.

Matchfixningen i allsvenskan

I december åtalades en tidigare herrallsvensk spelare för mutbrott. Spelaren ska ha tagit emot 300 000 kronor kort efter en match sedan han avsiktligt dragit på sig varning.

– Jag är en fotbollsspelare, jag har aldrig gjort något olagligt i hela mitt liv, säger han i ett polisförhör.

Totalt fyra personer åtalades för bland annat givande och tagande av muta i samband med två ärenden om matchfixning inom svensk fotboll, skrev Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande i början av december.

United-stjärna grips av grekisk polis

Manchester Uniteds och Englands mittbacksstjärna Harry Maguire hamnade i trubbel med rättvisan när han under en sommarsemester på grekiska ön Mykonos greps av polis.

27-årige Maguire dömdes sedan av en grekisk domstol till villkorligt fängelse för grov misshandel, våldsamt motstånd samt mutförsök, men har sedan dess överklagat domen. Därmed nollställdes den tidigare domen i väntan på nästa rättegång, som ska hållas i en högre instans någon gång inom de närmsta två åren.

ANNONS

Maguire petades från den engelska truppen till Nations League-matcherna i september, men var tillbaka till samlingen efter.

Harry Maguire greps på den grekiska ön Mykonos.
Harry Maguire greps på den grekiska ön Mykonos. Bild: Michael Varaklas

Elitdomaren stängs av – och välkomnas tillbaka

Under sommaren hamnar den allsvenska fotbollsdomaren Martin Strömbergsson i en kontrovers sedan Östersunds målvakt Aly Keita, i en intervju med ÖFK-podden, berättat att Strömbergsson fällt en rasistisk kommentar mot honom i en match mot Gif Sundsvall 2019.

"Sluta prata. Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan", ska Strömbergsson ha sagt till Keita.

Strömbergsson sade till Expressen att det var ett misslyckat skämt.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det, sade han till tidningen.

Martin Strömbergsson.
Martin Strömbergsson. Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Svenska fotbollförbundet stängde av Strömbergsson från att döma under 2020 och domarkommittén avslog hans överklagan. I mitten av december blev det klart att Strömbergsson får döma matcher igen 2021.

– Domarkommittén tog beslutet att han är tillräckligt bra, han har "avtjänat sitt straff" eller vad man ska säga, sade domarchefen Stefan Johannesson till TV4:s Fotbollskanalen.

CL-match avbruten på grund av rasism

Rasistiska tillmälen i den internationella toppfotbollen har blivit allt mer uppmärksammade under de senaste åren. Men scenerna som utspelade sig i Champions League-gruppspelsmatchen mellan franska Paris Saint-Germain och turkiska Basaksehir i början av december hörde till ovanligheterna.

Matchen avbröts efter en kvarts spel efter påstått rasistiska kommentarer från fjärdedomaren Sebastian Coltescu. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska rumänen ha sagt: "Den svarta där borta. Gå och kolla vem han är. Den svarta där borta, det är inte möjligt att agera på det där sättet".

ANNONS

LÄS MER:Gemensamma aktionen efter rasismskandalen

Båda lagen vägrade att spela vidare och matchen sköts upp en dag. Då vann PSG med 5–1 sedan ett nytt domarteam dömt matchen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS