Rasar mot guldskytten: ”Ni låter en terrorist vinna”

En iransk guldmedalj i skytte har fått flera röster att rikta kritik mot den internationella olympiska kommittén. Detta då personen i fråga tidigare varit medlem i en terrorstämplad militär organisation.
– Hur kan en terrorist vinna guld? Det är helt absurt och löjligt, säger koreanen Jin Jong-oh, flerfaldig OS-medaljör.

ANNONS
|

Irans Javad Foroughi tog landets första medalj någonsin i sportskytte när han säkrade guldet i luftpistol, 10 meter.

Det har fått den koreanske skytten Jin Jong-oh att ryta ifrån, specifikt gentemot Foroughis tidigare medlemskap i Islamiska Revolutionsgardet– en militärorganisation som terroriststämplades av USA för två år sedan.

– Hur kan en terrorist vinna guld? Det är helt absurt och löjligt, säger Jin Jong-oh till Korean Times.

LÄS MER:Axnér hyllar sitt landslag – ”Det är ett lag, verkligen ett lag”

Jong-ohs kommenterar kring den nyblivne OS-guldmedaljören kom i samband med att han landade på hemmaplan efter att han själv åkt ut i kvalet i Tokyo.

Sedan tidigare har den koreanske skytten sex OS-medaljer, varav ett guld(London 2012) och ett silver(Peking 2008) i samma gren som Foroughi tog hem tidigare unde spelen.

ANNONS

Javad Foroughi, som firade sitt guld med en militärhälsning, arbetade som sjuksköterska i Syrien åren 2013-2015 och har själv tidigare berättat att det var där och då som han lärde sig skjuta.

Javad Foroughi gör honnör.
Javad Foroughi gör honnör. Bild: Alex Brandon

Kräver en utredning: ”En historia av våld”

Brittiska Guardian skriver att Jong-Oh får stöd från ”United for Navid”, en iransk humanitär organisation som bildades efter mordet på den iranske brottaren och regimkritikern Navid Afkari.

”Vi anser att ett belönande med en olympisk guldmedalj till Irans skytt Javad Foroughi inte bara är en katastrof för sport i Iran, utan även för den internationella gemenskapen, och särskilt för IOK:s anseende. 41-årige Foroughi är för närvarande och sedan länge medlem i en terroristorganisation.”

Nu kräver man att den Internationella Olympiska Kommittén, IOK, omedelbart tillsätter en utredning.

”Islamiska revolutionsgardet har en historia av våld och dödande av inte bara iranska medborgare och protesterande, utan även oskyldiga människor i Syrien, Irak och Libanon. Det är en utpekad utländsk terroristorganisation av USA.”

Guardian skriver också att Foroughi hyllats hemma i Iran efter guldet.

”En oväntad medalj – vunnen av en av gardets sköterskor som samtidigt är en försvarare av hälsa och helgedom.”, skriver den iranska tidningen Javan.

LÄS MER:Medaljrysaren: Peder Fredricson tog OS-silver i banhoppning

Bad om ursäkt i efterhand

Men raseriet varade inte länge. En dag efter utspelet så pudlade Jin Jong-oh och drog tillbaka anklagelsen.

ANNONS

”Jag vill be Foroughi om ursäkt. Jag respekterar den olympiske mästaren”, säger Jong-oh via sociala medier.

Ursäkten kom efter att den iranska ambassaden i Sydkorea hävdat motsatsen – att det Islamiska Revolutionsgardet spelat en avgörande roll i att försvara landets folk och territorium.

”Jag var inte tillräckligt noggrann med att kolla upp fakta kring Foroughi och jag borde har varit mer hänsynsfull”, säger Jin Jong-oh.

LÄS MER:Konkurrenten försvarar Duplantis: ”Trött på de som hackar på ’Mondo’”

ANNONS