"Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare", säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på spelarfacket Sico. Arkivbild.
"Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare", säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på spelarfacket Sico. Arkivbild.

Rapport: spelberoendeproblem i elitidrotten

I snitt fyra till fem spelare i varje elitidrottslag lider av spelmissbruk. Och mer än en av tre elitishockeyspelare känner någon som satsat pengar på sin egen match eller tävling. Det skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter som tagit del av en kommande rapport från Karolinska institutet.

ANNONS
|

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har Karolinska institutet genomfört studien "Spel i sportens värld" där man kartlagt förekomsten av spel och spelmissbruk inom elitidrott.

Enligt Dagens Nyheter bestod undersökningsmaterialet av enkätsvar från närmare 3500 personer: 1438 elitidrottare, 401 ledare samt 1638 elever på nationellt godkända idrottsutbildningar. DN skriver att svarsfrekvensen i studien är låg och därmed bör tolkas med försiktighet.

Dryga åtta procent

Trots det är det anmärkningsvärda resultat som visas.

Mer än var tionde manlig elitidrottare som svarat på enkäten klassas inom kategorin "problemspelare".

- Det tycks råda en spelkultur inom herridrotten som är svår att ta sig ur. Får du ett spelproblem är det svårt att befinna sig i den omgivning som du behöver bli kvitt, säger Maria Vinberg vid Karolinska institutet och ansvarig för undersökningen, till DN.

ANNONS

När det kommer till att spela på egna matcher eller tävlingar erkänner drygt åtta procent av spelarna och ledarna att det har förekommit det senaste året. Närmare 30 procent av dem känner någon i sin närhet som gjort det. Inom ishockeyn känner mer än var tredje svarande någon som spelat på sin egen match.

"Behöver sig en tankeställare"

Enligt Aftonbladet lider i snitt fyra till fem spelare per lag av spelmissbruk.

Inom ishockeyn har spelarfacket Sico tidigare informerat sina klienter om problemet.

- Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare. Det är en högst prioriterad fråga för Sico och våra medlemmar. Mörkertalet är jättestort och hela hockey-Sverige behöver se över hur vi ska göra för att det ska bli bra i framtiden, säger Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson till Aftonbladet.

Ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, Anders Larsson, skriver i ett inlägg på förbundets webbplats att man välkomnar undersökningen.

"Resultaten visar att vi måste fortsätta att ta kraftigt avstånd från matchfixning", säger Larsson och tillägger:

"Undersökningen ger en tydlig signal om att vi behöver fullfölja den handlingsplan med utbildningsinsatser för spelare, ledare och funktionärer som utarbetas i samarbete med Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. I takt med att spelmarknaden förändras behöver vi bli ännu bättre på att utbilda i dessa frågor."

ANNONS

Behöver få upp ögonen

Maria Vinberg säger att det vore bra om alla aktörer inom idrotten får upp ögonen.

- Spel om pengar är inte oproblematiskt. Jag tycker att vi måste vara vaksamma om en diskussion kring det här. Hur ser spelindustrin i sporten ut? Vi har inga siffror på det, men hur ser den yttre påverkan egentligen ut? Jag tycker att det borde diskuteras, säger hon till Aftonbladet.

TT

ANNONS