Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ragnhild Haga drabbades av blodpropp

Dubbla olympiska mästaren Ragnhild Haga drabbades av en blodpropp i höstas och tvingades till en månads lång vila, det berättar hon för NRK.
– Jag var väldigt rädd, säger 30-åringen.

Norskan Ragnhild Haga, som har två OS-guld från 2018, hade en tuff säsong 2020/2021. För NRK berättar hon nu om dramatiken under ett träningsläger i september som störde uppladdningen inför säsongen.

30-åringen berättar att hon efter bara några träningspass på lägret hade svårt att gå och fick hög puls.

– Då blev det värre och värre att gå till matsalen. Min fot domnade bort när jag tog ner den från sängen eller stolen på grund av bristande blodflöde. Jag hoppade för att få igång benet, säger Haga.

LÄS MER: Charlotte Kalla satsar mot OS 2022

Haga uppsökte tillsammans med landslagets sjukgymnast hjälp på vårdcentral och där hittades orsaken.

– De upptäckte då att det var en stram ven. En blodpropp i benet. Det var en chock. Min pappa hade en blodpropp i lungorna för några år sedan. Därför har jag dåliga associationer med blodproppar. Jag var väldigt rädd, säger hon och fortsätter:

– Läkarna och jag tror att det handlade om att jag bytte p-piller tre veckor innan samlingen. Jag kom sedan snett in i säsongen, en månad utan hårda träningspass i höstas bidrog mer negativt än jag hade hoppats. Det var tröttsamt att hela tiden jaga ikapp.

Haga berättar vidare att hon sedan blodproppen upptäcktes äter blodförtunnande medicin. Under säsongen som var var hon som bäst fyra i världscupen och sjua på VM.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.