Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Räder mot terrormisstänkta i Bryssel

Tolv personer greps i Belgien i samband med en utredning som rör terrorism, meddelar åklagarmyndigheten i Bryssel. Enligt tyska Focus planerade de tolv misstänkta terroristerna ett dåd mot eftermiddagens EM-match mellan Belgien och Irland.

Gripandena gjordes under fredagen och lördagen efter ett 40-tal husrannsakningar i 16 olika kommuner. Polisen har även undersökt över 150 garageutrymmen. Inga "incidenter" inträffade under räderna och än så länge har inga vapen eller sprängämnen påträffats, enligt uttalandet.

Under lördagsförmiddagen skriver tyska Focus att de 12 personerna planerade en attack mot dagens EM-match. De hänvisar till uppgifter från Åklagarmyndigheten. En av de gripna ska ha koppling till flygplatsattacken mot Zaventem i Belgien 22 mars.

Planerade attack även i Bryssel

Den belgiska tidningen Le Soir skriver att uppgifter om en nära förestående attack i Bryssel utlöste polisinsatserna. Tidningen uppger vidare att mötesplatser där matcher som det belgiska landslaget spelar visas är potentiella hot. I Belgiens avslutande match i gruppspelet ställs man mot Sverige.

 


 

I mars dödades 31 personer och omkring 300 skadades i bombdåd på Bryssels internationella flygplats Zaventem och tunnelbanestationen Maalbeek.

I går kväll uppgav åklagare i Belgien att ytterligare en person har gripits, misstänkt för inblandning i Brysselattackerna. Mannen misstänks för "samröre med terrorgrupp, terrormord och försök till terrormord, som en förövare och medhjälpare", enligt nyhetsbyrån AFP.

Fortsatt höjd terrorberedskap

Belgien har ännu kvar den förhöjda terrorberedskap vilken infördes efter bombningarna mot flygplats och tunnelbanestation i mars. 

Premiärministern Charles Michel och flera andra toppolitiker, av vilka främst noteras utrikes-, inrikes- och justitieministern, fick extra skydd på fredagskvällen på berådan av den nationella hotanalysbyrån, skriver brittiska tidningen Independent.

Enligt lokala medier ska dock händelserna inte vara relaterade. 

Sett allvarligt på hoten

Mannen ska ha varit en av dem som befann sig i en lägenhet i Brysselkommunen Etterbeek, som tros ha använts som ett tillhåll inför tunnelbaneattacken.

Frankrike har tagit väldigt allvarligt på hot om terror och valde mobiliserade därför 90 000 poliser, soldater och privata säkerhetsvakter för att garantera säkerheten under fotbolls-EM.

I november inträffade ett terrordåd i Paris samtidigt som Frankrike och Tyskland spelade.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve sa i slutet på maj att man skulle "göra allt som är möjligt för att undvika en terroristattack" under turneringen som inleddes den 10 juni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.