Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Räcker Östersunds kaxighet till SM-guld?

Frågar man ordföranden Daniel Kindberg säger han antagligen att Östersund ska slå ut storklubben Galatasaray i Europa League-kvalet innan de hämtar hem SM-pokalen. Men tror även spelarna på det?

Redan när klubben degraderades till division 2 inför säsongen 2011 sattes målet upp: Östersunds FK skulle bli Sveriges bästa fotbollsklubb.

Målsättningen klubbades av den karismatiske ordföranden Daniel Kindberg och den svenska fotbollspubliken har genom åren, under lagets resa genom seriesystemen, sondmatats med intervjuer där den före detta överstelöjtnanten uttryckt sig storvulet och uttalat sig om grandiosa planer.

Jagar SM-guldet

Sommaren 2017, när Östersund faktiskt hakar på i den absoluta allsvenska toppen, är frågan i vilken utsträckning Kindbergs självklara kaxighet smittat av sig på dennes spelartrupp. Det är förstås fortfarande långt till att vinna hela Champions League, som ordföranden pratat om att klubben ska göra inom ett antal säsonger, men sex år efter att klubben huserade i division 2 Norrland så har ÖFK faktiskt en reell chans på SM-guldet.

Och jodå: den kindbergska kaxigheten har sipprat nedåt.

– Jag tycker att han har en del rätt i det han säger. Den här kaxigheten har smittat av sig på många av spelarna. Vi vill vinna varje match och är inte rädda för att möta storlagen, säger anfallsstjärnan Saman Ghoddos.

Men där klubbchef Kindberg gärna talar i guldmelerade citat är Ghoddos betydligt mer försiktig:

Norrländsk reserveration

– SM-guld? Ja... det hade varit roligt att vinna det, men det är en väldigt tuff uppgift, säger den vanligtvis självsäkre skåningen med den sortens försiktighet som många gärna schablondefinierar som norrländsk.

TT: Du bjuder inte på några SM-guldfärgade rubriker?

- Det är inte rätt läge. Du får ringa om en månad så ska jag ge dig en riktigt bra rubrik.

Om en månad vet 23-årige Ghoddos hur omstarten i allsvenskan har gått – men han kommer också att veta hur hans lag har stått upp mot det turkiska stjärnbygget Galatasaray, som de har lottats mot i Europa League-kvalet.

Konstgräs och kyla

- Vi har kaxigheten som krävs för att möta ett lag som Galatasaray. Visst, man tänker att det är en jättesvår uppgift, men när de väl är på vårt konstgräs och i vår kyla så tror jag att många i laget tror att vi kan slå dem.

Nog finns där en kaxighet i hela Östersund, som under sin andra allsvenska säsong jagar Malmö FF och Norrköping i den allsvenska tabelltoppen. Avståndet till ledarduon är sex poäng för laget som avslutade våren bäst av alla (tre raka segrar) och under lagren av nyjämtländsk ödmjukhet finns det en liten Daniel Kindberg-röst gömd inuti Saman Ghoddos:

- Kindberg sticker ut mer i media, men i omklädningsrummet så har vi samma typ av snack. Det är inte så att vi tänker "vad fan snackar han om?" utan alla tänker likadant. Vi är på samma bana.