Qviding kan tvångsnedflyttas på grund av krisen

Qvidings ekonomiska problem kan få sportsliga konsekvenser. Till nästa säsong kan klubben komma att tvångsnedflyttas. – Det var ganska väntat, vi har inte haft varmvatten på träningsanläggningen, säger mittfältaren William Kenndal.

ANNONS
|

I måndags beslutades det att Qviding FIF sätts i företagsrekonstruktion. Ett beslut som kan få sportsliga konsekvenser. I Svenska fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser framgår det att ett lag som genomför en företagsrekonstruktion ska flyttas ned en division, om det inte finns ”förmildrande omständigheter”.

– Om det anses att Qviding själva inte kunnat påverka förutsättningarna för rekonstruktionen kan det beslutas att nedflyttning inte ska ske, säger ordförande i fotbollförbundets tävlingskommitté Gerhard Sager.

Beslut om eventuell nedflyttning tas efter seriens slut. Det innebär att Qviding får spela klart nuvarande säsong i division I, förutsatt att de klarar av att betala de avgifter i form av bland annat planhyror, domaravgifter och resor till bortamatcher.

ANNONS

– Ingen annan kommer betala åt dem, säger Gerhard Sager.

LÄS ÄVEN: Qvidings ordförande: "Vi måste sanera de skulder som finns"

Styrelsen har på förhand informerat a-lagets spelartrupp, så beskedet kommer inte som någon nyhet. Trots att de ekonomiska problemen kan innebära sportsliga konsekvenser är stämningen god.

– Alla gör sitt bästa och är inställda på att spela färdigt säsongen här. När det gäller lönerna är de så små ändå, så de allra flesta har andra jobb också, säger lagets mittfältare William Kenndal.

Qvidings ordförande Rikard Attling vill vänta med att uttala sig angående en eventuell tvångsnedflyttning.

– Vi måste ha alla faktorer i det här, så just nu kan jag inte säga utan bara hoppas på det bästa. Så tråkigt är mitt svar, säger Attling.

Rent sportsligt, vad hade det betytt om ni blir tvångsnedflyttade?

– Det blir spekulativt att säga något, så vi måste avvakta alla besked. Vi kommer ha möten med Svenska fotbollsförbundet och Göteborgs fotbollsförbund, säger Rikard Attling.

LÄS ÄVEN: "Göteborgsklubben sätts i företagsrekonstruktion"

Svenska fotbollsförbundets tävlingsbestämmelser kap 2 § 22

Om det beslutats om företagsrekonstruktion för förening i enlighet med lagen (1996:764) om företagsrekonstruktion, eller om förening annars på grund av betalningssvårigheter genomfört frivillig ackordsförhandling (så kallat underhandsackord), ska föreningens representationslag flyttas ned till en serie som ligger en serienivå lägre än den serie laget deltagit i senast. Beslut om nedflyttning får fattas först efter seriespelets slut, inkluderat eventuella kvalomgångar, och ska gälla fr.o.m. närmast följande säsong. Förening som dels ska flyttas ned som en följd av vad som ovan angetts i detta stycke, dels ska flyttas ned en serienivå enligt vad som i övrigt är föreskrivet i dessa tävlingsbestämmelser eller i reglemente för elitlicensen, ska nedflyttas två serienivåer.

Förbunds- respektive SDF-styrelse beslutar dels om nedflyttningen ska omfatta både herr- och damlaget eller endast ettdera av lagen och dels om lagets eller lagens inplacering i seriesystemet.

Om nedflyttningen skulle framstå som uppenbart olämplig med hänsyn till att ifrågavarande seriestart är nära förestående, äger Förbunds- respektive SDF-styrelse besluta att nedflyttningen ska anstå till nästkommande seriesammansättningstillfälle.

ANNONS