Qviding-granskningen påstås ha misskötts

ANNONS
|

Enligt anmälaren kan anställda vid förvaltningen ha gjort sig skyldiga till tjänstefel då inte föreningens ansökningar granskats tillräckligt noga.

"Qvidings bidragsfusk är uppenbart både vid direkt kontroll av närvarokort och analys av övergripande närvaronivåer", skriver anmälaren och fortsätter:

"Jag misstänker att man vågar fuska för att man vet hur kontrollsystemet fungerar samt att man har en nära relation till de som eventuellt skulle granska".

Idrotts- och föreningsförvaltningens direktör Pia Zätterström säger att man följt de rutiner man har.

- Men skulle det visa sig att det begåtts ett tjänstefel kommer vi naturligtvis ta tag i det.

Linda Widenström är stadsjurist vid Göteborgs stad och ingår i den utredningsgrupp som är knuten till stadens whistleblowerfunktion.

ANNONS

Eftersom det redan pågår en omfattande åklagarledd polisutredning gällande grovt bedrägeri kommer kommunen inte utreda tipset själv. I vart fall inte i detta läge.

- Jag har varit i kontakt med åklagaren som bedriver förundersökningen mot Qviding. Handlingarna kommer överlämnas till honom, säger Linda Widenström.

Före jul genomfördes bland annat en husrannsakan mot Qvidings kansli vid Härlanda Park och handlingar togs i beslag efter beslut av åklagare Carl-Henrik Andersson.

- Jag har fattat beslut om en del inledande förundersökningsåtgärder och det här är en utredning som kan komma ta lång tid, säger han.

Qviding har medgett de brister som GP rapporterat om tidigare men har förklarat bristerna med att det rör sig om misstag, att man inte känt till reglerna och förnekar samtidigt bestämt att man ägnat sig åt fusk eller överrapportering.

Den 4 december kunde GP avslöja att Göteborgs största fotbollsförening Qviding FIF sökt bidrag med uppblåsta siffror. Spelare och ledare som inte är aktiva har förts upp som närvarande, träningsläger och andra aktiviteter har fabricerats och matcher dubbelbokförts.

Åklagare inledde en förundersökning om grovt bedrägeri. Riksidrottsförbundet inledde en granskning.

Två ledamöter med ansvar för värdegrundsfrågor lämnade styrelsen och föreningen beslutade att inte söka några fler bidrag i väntan på utredningarnas resultat.

ANNONS