Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Qatar vill ansöka om OS på nytt

Handbolls-VM, friidrotts-VM och fotbolls-VM är inte nog. Qatar vill även ha sommar-OS. -Jag säger bara lycka till, säger svenska handbollslandslagets förbundskapten Staffan Olsson ironiskt.

Det pågående handbollsmästerskapet i Qatar är tänkt som uppvärmning inför huvudnumret - fotbolls-VM 2022. Men sedan vill det rika landet vid Persiska viken ytterligare jobba in sitt tänkta varumärke som världens sportcentrum genom att stå värd för ett sommar-OS.

-Vi vet inte om det blir till 2024, men en ansökan kommer att komma, sade shejk Saoud bin Abdulrahman Al-Thani, ordförande för Qatars OS-kommitté, på en presskonferens i samband med slutspelsstarten i handbolls-VM. -Det kommer antingen att bli 2024, -28 eller -32.

Qatar har tidigare ansökt om, och inte fått, sommar-OS 2016 och 2020.

Protester mot VM-bygget

De aspirerande värdstäderna måste lämna in de första officiella ansökningarna till Internationella olympiska kommittén senast den 15 september i år. Rom och Boston har redan deklarerat sitt intresse och även Tyskland pratas om som en potentiell kandidat, där antingen Berlin eller Hamburg skulle stå som värdstad. Även Durban i Sydafrika sägs komma med en ansökan, precis som Istanbul och Paris.

-Det handlar inte om huruvida Qatar vill söka, det handlar om att vi ska bestämma när ansökan ska komma, sade shejk Saoud bin Abdulrahman Al-Thani.

Att så många prestigefyllda idrottsevenemang går till Qatar har mötts av protester från människorättsorganisationer världen över, på grund av de slavliknande förhållandena som många gästarbetare jobbar under, och den bristfälliga säkerheten för de arbetare som bygger arenorna som tävlingarna hålls på.

1 400 arbetare beräknas ha dött hittills i samband med byggandet av arenorna till fotbolls-VM 2022.

Läs också: Europarådet vill stoppa Qatar-VM

Svårt få publik

Det svenska handbollslandslaget slogs ut ur VM i åttondelsfinalen, där det blev förlust mot Polen. Förbundskaptenen Staffan Olsson har svårt att se att ett OS skulle göra sig bra i den qatariska huvudstaden Doha.

-Vi har levt i vår bubbla, vi har bott bra och det har varit okej hotell. Det är väl organisationen som har varit lite svajig, säger Olsson, och menar också att det sviktande publikunderlaget är en stor del av det som brister. -Det är det jag tänker på. Jag har svårt att se att helheten ska funka här. "Bara" ett fotbolls-VM tror jag också kommer att bli svårt.