Putinsympatisören sågas av svenskarna: ”Sorgligt”

Den ryske simmaren Jevgenij Rylov får inte tävla på nio månader. Han stängdes av efter hans stora Putinsympatier blivit kända. En avstängning som göteborgaren Isak Eliasson står bakom.

ANNONS
|

Rylov har vunnit två OS-guld och fått ställa sig överst på pallen fem gånger i VM-sammanhang. Men under den senaste tiden har han skapat svarta rubriker.

Den åttonde mars besökte han en manifestation för att visa stöttning till den ryske presidenten Vladimir Putin kort efter att han gett klartecken för att invadera Ukraina.

Detta iklädd en t-shirt med ett Z, en symbol som används för stödja de ryska krigstrupperna.

Det internationella simförbundet, Fina, agerade genom att stänga av ryssen från tävlande i nio månader. Dessutom valde hans huvudsponsor att omgående avbryta sitt samarbete med honom.

”Borde inse att det är fel”

Agerandet stöttas av de svenska VM-simmarna.

ANNONS

– Det är jäkligt bra att man tar avstånd från honom. Att bli en marknadsförare för Putin och hans agerande är sorgligt, säger frisimmaren Isak Eliasson från Göteborg till Expressen, och fortsätter:

– Det är många som säger att man inte ska blanda ihop politik och idrott. Men det här visar i allra hösta grad att de går just ihop. Så det är rätt agerat att utestänga Rylov liksom övriga simmare från Ryssland.

Även lagkappsimmaren Björn Seelinger är inne på samma linje.

– Finas beslut är bra. Det är klart att det inte går att stötta ett land som invaderar ett annat på det sätt Ryssland gjort. Jag kan inte förstå Rylovs ställningstagande. Han borde vara tillräckligt allmänbildad för att inse att detta är fel. Även om ryska medier väljer att visa en annan bild, säger han till tidningen.

Sim-VM inleds den 18 juni.

LÄS MER:Göteborgs bästa simmare flyttade till Stockholm för att rädda karriären

LÄS MER:Simlandslaget ombord på bombhotade flygplanet

LÄS MER:Guide: Stök-VM med Sjöström i fokus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS