Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eric Hilmersson skriver krönika om hur idrotten alltid stöttat Vladimir Putin. Bild: TT/GP
Eric Hilmersson skriver krönika om hur idrotten alltid stöttat Vladimir Putin. Bild: TT/GP

Putin har haft idrottens stöd hela vägen hit

Han har satt demokratin ur spel, gjort sig själv till en evig despot, stiftat anti gay-lagar, dödat pressfriheten, annekterat Krim och nu slutligen (?) invaderat ett fredligt grannland.
Och hela vägen har han varit påhejad av den internationella idrottsrörelsen.
Vilken skam.

– Sedan några år tillbaka har jag sagt att det här skulle bli det bästa VM-slutspelet någonsin. I dag kan jag säga det med än större övertygelse. Det är det bästa VM:et någonsin. För detta vill jag framför allt tacka alla som varit involverade i VM.

Med de orden summerade fotbollens mäktigaste man, Fifa-presidenten Gianni Infantino, 2018 års VM. Samma VM som alltså Ryssland fick med hjälp av mutor till högt uppsatta Fifa-chefer.

– Ett stort tack till den ryska regeringen och till president Putin, sa Infantino.

Putin log. Precis som han gjorde fyra år tidigare, när Ryssland stod värd för de olympiska spelen. Ryssland vann medaljligan med sina 29 guld, och några dagar senare annekterade de Krim. Året efter var IOK-presidenten Thomas Bach på återbesök i Sotji, träffade Putin, och sa om Ryssland:

– De visade oss, och de fortsätter att visa oss nu, vilka bra värdar och arrangörer de är.

Kort senare kunde det bevisas att Ryssland bedrivit en omfattande, systematisk och statsunderstödd mörkläggning av positiva dopningstest både i Sotji och under tidigare spel. Den internationella dopningsbyrån Wada ville att landet skulle stängas av från all tävling i fyra år. I stället tillät IOK ryska tävlare redan året efter, i Rio. Det dröjde till 2017 innan IOK officiellt tog ställning mot det statsstyrda ryska fusket, och man beslöt då att stänga av landet från OS – fast ändå inte. För det räckte tydligen att Ryssland bytte namn till ”Ryska olympiska kommittén” på tävlingsbanorna, vilket vi såg även nu i Peking.

Peking, ja. Som inleddes med de isande otäcka bilderna på Xi Jinping och Vladimir Putin i någon form av auktoritärt samförstånd på hedersläktaren under invigningen. Och när Ukrainas aktiva tågade in – då låtsades Putin plötsligt att han sov.

Kanske är det svårt att se någon i ögonen om man vet att man snart ska släppa bomber över dennes land.

Putin har styrt Ryssland med en allt mer sluten järnhand under 22 år nu. Under den perioden har de stora mästerskapen i landet avlöst varandra. Vid friidrotts-VM 2013 målade Emma Green naglarna i regnbågsfärger för att markera mot de nyinstiftade lagarna som förbjöd ”gay-propaganda”. Och 2016 – samma år som en rapport visade att över 1 000 ryska idrottare varit inblandade i statsunderstödd dopning – arrangerade landet hockey-VM. En mycket nöjd Putin riktade sig till det internationella ishockeyförbundet när han invigningstalade och sa:

– När ni väljer länder för att arrangera mästerskap så väljer ni Ryssland, om och om igen. Jag vill betona att detta har speciellt värde och betydelse i det ryska samhällets ögon.

Det kunde inte ha sagts tydligare: När omvärldens länder, politiker och människorättsorganisationer genom åren riktat allt skarpare kritik mot Putins gradvisa slakt av demokratiska rättigheter så har idrotten hela tiden stått vid hans sida. De internationella förbunden har levererat mästerskap efter mästerskap till Ryssland och därmed inte bara accepterat utvecklingen – utan legitimerat den.

Det har pågått i decennier, och när Vladimir Putin satt på läktaren i Peking och blundade – då blundade idrottens maktmän också.

Det är så dags att vakna nu.

LÄS MER: Svenskarna evakueras från ryska handbollsklubben Rostov-Don

LÄS MER: Sverige drar sig ur bandy-VM i Ryssland

LÄS MER: Svenska fotbollförbundet: Uteslutet att spela i Ryssland

LÄS MER: Gustav Svensson tvingades fly från Ukraina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.