Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Publiktaket sänks – endast åtta personer tillåts

Regeringen gav på måndagen besked om om utökade restriktioner där det nu maximalt får vara åtta personer i publik på offentliga sammankomster.
– Detta är bara att tugga i sig. Görs den här bedömningen så görs den här bedömningen och det har vi att förhålla oss till, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Från och med 24 november kommer det maximalt att tillåtas åtta personer i publik på offentliga sammankomster. Något som statsminister Stefan Löfven berättade på en presskonferens under måndagen.

– Det här är en unik åtgärd som saknar motstycke i modern tid, sa statsministern på den digitala presskonferensen.

Förändringen som träder i kraft 24 november kommer att gälla i fyra veckor. Beskedet innebär att det i princip införs ett publikstopp på läktarna.

Så sent som den 1 november blev det tillåtet att släppa in 300 sittande åskådare på idrottsevenemang i Sverige, men på grund av en fortsatt hög smittspridning har flera regioner behållit den tidigare maxgränsen på 50 personer i publiken.

LÄS MER: Över en tredjedel av klubbarna drabbade – så stor är smittspridningen i elitidrotten

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sa på måndagens presskonferens att det ännu inte finns några besked kring hur de nya restriktionerna kommer att påverka elitidrotten.

– Vi kommer få det här på remiss och ska styra med balansen vi ska hitta mellan träning, tävling hur man ska bedöma. Det är också en fråga om hur polismyndigheten bedömer det här med offentlig sammankomst. Vi har några dagar på oss och hoppas kunna skapa tydlighet i det, säger han.

Björn Eriksson: ”Bara att tugga i sig”

Mycket återstår innan det går att säga vilka konkreta förändringar beskedet kommer att innebära för idrotten.

– Vi har en epidemi och det har dött över 6 000 människor. Då är det klart att idrotten är i den situationen att vi inte kan stå över detta. Då tycker jag att detta är bara att tugga i sig. Görs den här bedömningen så görs den här bedömningen och det har vi att förhålla oss till, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till TT.

Ishockeyn hårt drabbad

För de stora lagidrotterna är dagens besked ett bakslag. Det gäller inte minst för ishockeyn, som är den stora publikidrotten under vinterhalvåret.

SHL drabbades redan i våras när SM-slutspelet ställdes in. Grundserien kunde slutföras med ett snitt på 6 050 åskådare per match.

– Det var både väntat och oväntat med tanke på hur man ser att utvecklingen har varit i samhället, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand.

Många klubbar i SHL har släppt in åskådare genom att låta dem titta på matcherna från arenornas restauranger. Nu tas undantaget bort för restauranger med artister som underhåller matgästerna, men Silfverstrand vet inte om detta i nuläget drabbar ligans klubbar.

– Vi tittar på vad det exakt innebär för oss. Vi vet inte riktigt hur restriktionerna slår på verksamheten som helhet, säger Silfverstrand.

Främst åskådare drabbas av begränsningarna

Tidigare restriktioner har gett undantag till barn- och ungdomsidrott under 15 år samt till elitidrottare som livnär sig på sin sport.

Barn och ungdomar ska få fortsätta hålla sig aktiva, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S). Begränsningarna kommer i första hand att påverka åskådare, exempelvis föräldrar.

– Vi har varit tydliga i Sverige med att vi vill hålla i gång barn- och ungdomsverksamhet så långt som möjligt. Det är bra för barn och ungdomar att vara i skolan och få stöd där, men även inom idrottssammanhang. Det här innebär att det får en direkt effekt. Föräldrar får inte stå och kolla på när det är match eller träning. Folkhälsomyndigheten kommer med sin analys där om de vill strama åt det ytterligare med tanke på detta beslut, säger Damberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.