600 personer kommer få se Match cup på Marstrand.
600 personer kommer få se Match cup på Marstrand. Bild: MATHIAS BERGELD

Publiken tillbaka på Marstrand i helgen

Förra året gjordes allt för att hålla åskådarna borta från Marstrand. I år får 600 personer följa Match Cup-seglingarna på plats.
– Det känns fruktansvärt positivt, säger Marcus Ducér, event director.

ANNONS
|

Normalt sett besöks Marstrand av tusentals seglingsentusiaster under Match Cup-veckan. Men coronapandemin har förändrat allt, och förra året uppmanas folk att hålla sig borta från ön. Dessutom flyttades då seglingarna längre ut till havs, för att ytterligare minska publikintresset.

I år tas ett steg i rätt riktning – men fortfarande är det väldigt långt från en ”normal” tävling. Arrangören kommer att öppna upp för totalt 600 åskådare, varav 100 är sponsorer.

– Det har varit en lång process, eftersom Match cup har ett speciellt format. Den allmänna publiken följer tävlingarna från allmän platsmark längs med det södra inloppet. Nu har vi inhägnat det området och erbjuder intresserade åskådare att anmäla sig via mail och sedan hämta en dagsackreditering vid Strandverket. Detta för att säkerställa att vi inte överskrider det tillåtna maxantalet, säger Marcus Dunér.

ANNONS

Från och med den 1 juli gäller nya regler enligt begränsningsförordningen, där antalet som får besöka en offentlig tillställning baseras på om det är inomhus eller utomhus, och om det finns anvisade sittplatser. För arrangemang utomhus, utan sittplatser, är 600 maxantalet, vilket gör att Marstrand inte anses kunna ta emot lika många som exempelvis Ullevi – där 10 000 personer numera kan se IFK Göteborg spela.

LÄS MER:Publikens efterlängtade återkomst – 9 000 på plats på Ullevi

Men Marcus Dunér har inga synpunkter på reglerna.

– Jag tycker det känns jätterimligt och det är viktigt att betona att det är ett nedkortat evenemang i år med endast tre tävlingsdagar och utan publik speaker.

Match Cup Sweden har funnits sedan 1994 och lockat många stora namn genom åren. Till helgen kommer båda fjolårsvinnarna Phil Robertson och Anna Östling att vara på plats för att försvara sina titlar.

– Dessutom har vi Björn Hansen, en gammal mästare som kommer tillbaka, säger Dunér.

LÄS MER:Änglarna är tillbaka på hemmamatcherna

Evenemanget är öppet från onsdag, tävlingarna avgörs från torsdag till lördag den 8–10 juli.

Begränsningsförordningen:

Från och med den 1 juli 2021 gäller enligt begränsningsförordningen att antalet deltagare som samtidigt besöker en allmän sammankomst eller offentlig tillställning får uppgå till högst

1. 50 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas inomhus

2. 300 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas inomhus och deltagarna anvisas en sittplats

3. 600 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas utomhus

4. 3 000 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas utomhus och deltagarna anvisas en sittplats.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS