Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åby Stora Pris den 10 augusti 2019 i Göteborg.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Åby Stora Pris den 10 augusti 2019 i Göteborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Publiken tillbaka på Åbytravet

För första gången på över ett och ett halvt år är publiken tillbaka på Åbytravet när Åby stora pris ska köras under lördagen.
– Det blir det största vi har haft på länge och det har varit efterlängtat, säger Kristofer Jakobsson, marknads- och kommunikationschef på Åbytravet.

När Åby stora pris går av stapeln under lördagen så är det med omkring 1500 åskådare på plats, utspridda i restaurangerna och publikplats. Det är för första gången på över ett och ett halvt år som en storloppsdag på Åbytravet kan ta in så mycket publik.

– 1500 personer är så mycket ”folkfest” det kan bli, om man jämför med senaste ett och ett halvt året, säger Kristofer Jakobsson.

1500 personer innebär slutsålt på publikplats där man tar in 600, och i båda restaurangerna som finns i anknytning till Åby travbana, Pegasus och Lyon. Mer än vad man kunnat släppa på tidigare under pandemin, men långt från ett ”vanligt” år. Då hade det varit omkring uppemot 8000 traventusiaster på plats.

– Det är kanske en femtedel av vad vi hade hoppats på, men med Åby-mått mätt så är det någonting nytt och första stora tävlingen efter pandemin. Det ska bli jättekul såklart.

Under Åby stora pris startar tolv hästar som ska ta sig den mastiga distansen 3140 auto (start bakom bil). De senaste upplagorna har det kommit två världsrekord under loppet, det senaste förra året när vinnare Moni Viking med kusk Björn Goop noterades för tiden 1.12 .40.

6 miljoner till vinnaren

Till 2024 kommer loppet att göras om. Åby stora pris” kommer förvandlas till Åby World Grand Prix vart fjärde år, med start 2024, något som GP tidigare rapporterat om.

Då blir första pris världens högsta: sex miljoner kronor.

Åby World Grand Prix kommer arrangeras var fjärde år. Under åren fram tills 2024 kommer Åby stora pris avgöras som vanligt, men med en lägre prispeng än tidigare. Pengarna som sparas ska spetsa prispotten maximalt till Grand Prix.

LÄS MER: Åby stora pris görs om – blir världens mest penningstinna travlopp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.