Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter vid Triumfbågen i Paris i lördags. Franska myndigheter väntar nya protester under helgen.

Protester drabbar Sverige: "Ingen nackdel"

Proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer gör att Sveriges EM-möte med hemmanationen Frankrike i Nantes flyttas från lördag till söndag. "Det är nog ingen nackdel för oss", säger Isabelle Gulldén.

Sveriges EM-möte med värdnationen Frankrike i Nantes flyttas från lördag till söndag. Orsaken är planerade protester i området kring matcharenan Hall XXL, meddelar Europeiska handbollsförbundet.

"För oss innebär det egentligen bara att vi får en extra dag att förbereda oss inför matchen mot Frankrike och det är nog ingen nackdel för oss. Förutsättningarna där är desamma, att vi behöver gå för seger", säger Sveriges niometersstjärna Isabelle Gulldén i ett pressmeddelande.

"Bara att gilla läget"

- Det är ingen nackdel för oss med tanke på vårt skadeläge. Nu får vi en extra dag till matchen mot Frankrike och sedan två vilodagar till Ryssland (på onsdag) efter det, säger landslagets presschef Daniel Vandor.

TT: Hur togs beskedet emot i spelartruppen?

- Det var inga större reaktioner. Det är bara att gilla läget, det är ingenting vi kan påverka, säger Vandor, som uppger att de tidigare under vistelsen i Nantes inte har märkt av proteströrelsen.

- Vi känner oss trygga här. Vi har inte märkt av någonting.

Chockat Frankrike

Proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer mot bland annat skattehöjningar på bensin har skakat Frankrike de senaste tre helgerna. Scenerna från förra helgens upplopp i Paris, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna har chockat nationen. Den franska regeringen befarar ytterligare våldsamheter i helgen och har beordrat ut 89 000 poliser att försöka upprätthålla ordningen runt om i landet i helgen.

Nantes skakades även i somras av flera dagars upplopp, efter att en ung man sköts till döds av polisen i samband med ett ingripande.

Flera herrfotbollsmatcher i den franska högstaligan Ligue 1 har flyttats på grund av protesterna. Även turistattraktioner som Eiffeltornet, museerna Louvren och Orsay, två operor samt palatset Grand Palais i Paris ska hållas stängda på lördag.

Serbiens match mot Ryssland i Sveriges grupp är också flyttad till söndag på grund av protesterna.

- Vi måste agera med samhällets bästa i tankarna, säger det franska handbollsförbundets sportchef Philippe Bana på en presskonferens.