"Propulsion har dragit hundraprocentig fördel"

Elitloppsvinnaren Propulsion är under utredning av Svensk travsport sedan läckta intyg från USA verifierat att han blivit nervsnittad. Men att hitta fysiska bevis på att hästen opererats blir svårt.
– Det kommer inte gå att se, säger mångårige chefsveterinären Flemming Winberg.

ANNONS
|

Travsportsajten Sulkysport har publicerat dokument som verifierade att nioårige Propulsion blev fysiskt nervsnittad i båda framhovarna i USA 2015 innan flytten till Sverige.

Men vad är egentligen nervsnittning och hur påverkar det hästen? Flemming Winberg, legitimerad veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar, förklarar.

– En nerv är ju egentligen en elledning som för över impulsen från delar i kroppen till hjärnan och säger till om det gör ont eller inte. Det man kan säga när man gör en nervsnittning är att man skär av elledningen. Man tar i princip bort känseln från den del man vill komma åt. När vi pratar hästar är den stora saken att vi tillåter en häst som inte har förmågan att prestera att ändå kunna göra det på toppnivå. Man får fram en falsk profil på individen, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Förbundet granskar sig själv i Propulsion-fallet

"Förkastligt"

Winberg, som sedan ett par år tillbaka arbetar som chefsveterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, menar dock att hästen i sig inte far illa av ingreppet.

– Ur ett hästperspektiv är det ingen fara. Den mår bara bra av att inte ha ont längre. Men ur avelsperspektivet är det förkastligt.

Hur stor fördel drar en häst av nervsnittning?

– Enda fördelen hästar drar av det är att de aldrig får ont i det område som tidigare gjort ont. Har hästen haft ont i ett ben tidigare men inte har det nu har den dragit en hundraprocentig fördel av det. Den presterar trots att den har en svaghet, men det är ingen förbättring av hästen.

LÄS MER:Elitloppsvinnaren Propulsion utreds – misstänkt fusk

Inte förvånad

Flera veterinärer, som under många år undersökt Propulsion, säger att han alltid haft full känsel i sina hovar. Flemming Winberg är inte speciellt förvånad över att ingen veterinär funnit några spår.

– Det som händer när man skär av nerverna är att de nerver som är runt om tar över funktionen. Hudkänseln kommer tillbaka ganska fort. De här veterinärerna har testat och försökt spåra.Jag tror att de har gjort det här efter bästa förmåga, men det man inte kan göra är att känna hur hästen känner inuti.

ANNONS

LÄS MER:Elitloppsvinnaren Propulsion får startförbud i väntan på utredningen

"Blivit lurade"

Om Propulsion är nervsnittad, kommer Travsportsförbundet då fysiskt kunna upptäcka det?

– Det är bara det att en travhäst har massa småskador på benen som gör att det kan vara svårt att identifiera. Det här ingreppet är utfört av människor som gjort det här varje vecka och det görs för att det inte ska synas. Att hitta det där... tänk dig en kosmetisk operation i ansiktet på en människa, där ser man inte ett spår. Det kommer inte gå att se. Det är inte konstigt att det inte gått att upptäcka hittills.

30 maj vann nioårige Propulsion, med kusken Örjan Kihlström, Elitloppet för första gången. Det var stjärnhästen femte start i storloppet på Solvalla.

Segern var "Proppens" 39:e i karriären på 79 starter. Totalt har hästen kört in över 34 miljoner kronor sedan 2014.

Två dagar senare, den 2 juni, skrev den norska tidningen Trav-og Galopp-Nytt att Propulsion är nervsnittad. I sitt avslöjande hänvisade de till kanadensiska travförbundets hemsida. Ingreppet ska ha gjorts i USA innan svenska Stall Zet köpte hästen på auktion 2015.

Samma kväll beslutade Svensk travsport att inleda en utredning mot Propulsion.

Dagen efter publicerade Sulkysport veterinärintyget från operationen som gjordes på Fair Winds Farms i Virginia, USA, den 27 april 2015.

Svensk travsport vill inte gå in på vilka konsekvenserna kan bli för häst och tränare vid en fällande dom. Förbundet hoppas kunna ha utredningen klar under andra veckan i juni.

Propulsion har startförbud under utredningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS