Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Proppen ur för Norrköping och Holmberg

IFK Norrköping hittade tillbaka till det sätt man vill, kan och ska spela fotboll. Och en anfallare gjorde mål igen. Två till och med. Då blev det proppen ur – 3–0 hemma mot Jönköpings Södra.

Han vräkte in mål under försäsongens träningsmatcher och på IFK Norrköpings väg mot final i svenska cupen.

Sedan började allsvenskan – och då kom svackan.

Inte bara för honom. Norrköping har pendlat rejält i prestationerna och som anfallare har Holmberg lidit av både bristande understöd och tveksam form.

Säsongens första allsvenska mål dröjde 405 minuter men det var desto viktigare. När Jönköpings kompakta och välorganiserade defensiv bjöd på en sällsynt blotta i den första halvlekens sista minut högg Norrköping direkt.

"Skönt att göra mål"

Holmberg nådde inte högerbacken Linus Wahlqvists inspel, men Sebastian Andersson fångade upp bollen vid kortlinjen, spelade snett inåt bakåt och där kom Holmberg.

Mål förändrar matcher och Holmbergs första i årets serie hade en positiv effekt på en annars så långt låst och försiktig historia.

Det fick fart på... Jönköping. Tränaren Jimmy Thelin lät spelarna kasta både bälten och hängslen. Tio minuter efter pausen hade Jönköping skapat mer framåt än under de första 45. Men det man satsade på offensiven kostade i defensiven.

- För oss vad det sena målet i första halvlek väldigt avgörande för matchen. Jönköping gjorde det väldigt svårt för oss och hade vi inte fått in det målet hade Jönköping gjort det ännu tuffare för oss i andra halvlek, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Luften gick ur

Mitt i Jönköpings kvitteringsjakt kom Niclas Eliasson runt på högerkanten och framför mål rörde sig Holmberg mot en fri yta.

Där kom bollen.

Sedan låg den bakom Anton Cajtoft.

Och luften gick ur Jönköping.

- Vi gör mycket rätt fram till deras 2–0, men Norrköping är ett väldigt bra lag och efter det målet har de kontroll på händelserna och spelar av matchen. Vi kom inte åt dem, men vi måste vara metodiska och tro på det vi gör, säger Jimmy Thelin.

Eliasson hade en bra kväll och noterade sin andra målgivande passning när han serverade Filip Dagerstål till 3–0.

Det var nära att han gjort ett mål också, men stolpen var i vägen.

- Det var synd att jag inte fick sätta den, men det kommer säkert nästa gång, säger Eliasson.

Fått fason på laget

Efter förlusterna mot Östersund (i både allsvenskan och cupfinalen) och Sirius har Jens Gustafsson fått fason på Norrköping. Högre intensitet, bättre rörelse, hårdare arbete och mer fart i passningsspelet ligger bakom vinsterna mot Häcken och Jönköping.

- Framför allt har vi gått tillbaka och blivit tydliga. Vi måste hålla oss till vår metod i vårt anfallsspel. Där har vi varit lite vilsna tidigare och det har vi rättat till, säger Gustafsson.

Eliasson håller med.

- Vi har haft bra perioder i tidigare matcher, men det har gått för mycket upp och ned. Den här matchen höll vi en jämn, hög nivå.

Nu väntar Djurgården på Tele 2 Arena på måndag. Jönköping tar sig samtidigt an Sirius i Uppsala.