Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagsspelaren Jamina Roberts är en av tio profiler som lämnat en av Sveriges fyra toppklubbar för att bli proffs i utlandet. Roberts har lämnat Sävehof för spel i ungerska Erdi VSE. Arkivbild

Profilfattig handbollsliga efter stjärnflykt

Tio stora profiler har lämnat för utlandet. Vilken klass håller svenska damhandbollsligan?

Fjolårets semifinalklubbar Höör, Lugi, Skuru och Sävehof har tillsammans tappat tio spelare till ligorna i Danmark, Norge, Frankrike och Ungern.

- Vi kan inte konkurrera med de ligorna, säger Höörs guldtränare Ola Månsson.

Flest går till Danmark

Ingen spelare är helprofessionell i den skånska mästarklubben och det är inget som Höör strävar efter.

- Vi erbjuder en miljö där man kan bli en helprofessionell spelare på sikt i en liga på hög nivå. Spelarna vi släpper iväg nu är till två Champions Leagueklubbar. Där vill vi hamna någonstans i näringskedjan, men sedan vill vi behålla dem ganska länge, säger Ola Månsson, som har tappat skyttedrottningen Cassandra Tollbring (Larvik) och målvakten Jessica Ryde (Midtjylland).

Sju av profilerna har lämnat för den danska ligan. Lugitränaren Dragan Brljevic tycker att det sportsligt sett har blivit jämnare mellan den svenska och danska ligan, men framhåller att de ekonomiska musklerna på andra sidan sundet innebär att svenska spelare under A-landslagsnivå numera blir proffs i Danmark.

- Spelare som för sju, åtta år sedan aldrig hade platsat i danska ligalag är helt plötsligt där nu. De platsade inte ens i ett topplag i Sverige, säger Dragan Brljevic, som får klara sig utan landslagsspelarna Anna Lagerquist (Nykøbing) och Hanna Blomstrand (Köpenhamn) denna säsong.

Meritmässigt har Sävehof drabbats hårdats av profilflykten. Trion Johanna Bundsen (Köpenhamn), Loui Sand (Brest) och Jamina Roberts (Erdi VSE) har tillsammans gjort 257 landskamper för Sverige.

- De som har lämnat nu gör det i rätt tid. Generellt brukar yngre spelare ha för bråttom, säger Sävehoftränaren Henrik Signell.

Signell är även Sveriges förbundskapten och ur den synvinkeln är det inget fel att svenska spelare lirar i de bästa ligorna. Till det kommande VM-kvalet mot Makedonien och Färöarna är det endast Oliva Mellegård och Emma Fernis (båda Sävehof) som spelar i den inhemska ligan.

Positivt för landslaget

- Det är klart att det är positivt för landslaget att det är många som flyttar utomlands, men det är synd om vi vill skapa något här hemma i Sverige, säger Henrik Signell.

Sveriges liga är rankad som Europas tionde främsta. Topp fem består av ligorna i Danmark, Ungern, Ryssland, Norge och Rumänien.

- I de ligorna får man inte glömma att det skiljer sig mycket åt. Det är främst spelarna i lagen på den övre halvan som är heltidsproffs och lagen kan knyta till sig bättre spelare än vad vi kan. Vi har tillräckligt bra svenska spelare för att det ska kunna bli en riktigt bra liga i Sverige på sikt, men i nuläget finns inte ekonomin och förutsättningarna, säger Henrik Signell.