Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Proffsdomare<br>i allsvenskan

Alla vill samma sak. Därför är snart domarna i fotbollsallsvenskan professionella. - Jag vill ha proffsdomare så snart det bara går, säger domarbasen Bosse Karlsson.
Enligt GP:s källor kommer flera allsvenska fotbollsdomare redan under 2008 att erbjudas långtidskontrakt som heltidsdomare i Svenska Fotbollförbundets regi. Diskussionerna mellan förbundet, elitdomarföreningen och klubbarnas egen intresseorganisation Sef (Föreningen svensk elitfotboll) ska vara inne i sitt slutskede.
- Som alltid är det finansieringen det hänger på. Vi från domarsidan har inga pengar att skjuta till. Som jag brukar säga: Vi är en tärande verksamhet, säger Bosse Karlsson och skrattar.
Bosse Karlsson har lagt fram ett mycket genomarbetat förslag till Svenska Fotbollförbundet och Sef, där han i minsta detaljnivå har preciserat hur domarna vill ha det.
- Det handlar inte om att göra alla domarna till proffs över en natt, utan i förslaget finns skräddarsydda lösningar för var och en av de aktuella domarna. Det finns ingen tidsplan för när vi i så fall ska dra igång det här, men det finns helt klart en samlad vilja från alla inblandade, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, och fortsätter:
- Men det kommer inte att vara klart när seriespelet börjar. Och jag tror att det blir en mer successiv övergång. Totalt berör det 14-15 domare, men därmed inte sagt att alla blir heltidsanställda. Vissa kanske bara går ner i arbetstid.
I dag tjänar en domare 6 900 kronor före skatt för att leda en allsvensk match. I det nya systemet kommer domaren i stället att erhålla en månadslön.
Uppgifter till GP säger att några få och speciellt utvalda domare - de som betraktas som bäst - kommer att tjäna uppemot 75 000 kronor i månaden, om Bosse Karlssons förslag går igenom.
- Jag har svårt att kommentera siffror eftersom vi inte riktigt är där än. Men om du erbjuds ett jobb som du kan ha tills du är 65 år och du får x antal kronor, så är det bra med det. Här handlar det om ett jobb som du, av åldersskäl och regler, kanske bara kan ha i tio år. Då måste du tjäna mer än de där x antal kronorna, säger Lars-Åke Lagrell.
Bosse Karlsson:
- Nu handlar det bara om att så snart som möjligt få ytterligare ett möte med alla parter, så att vi kan gå vidare. Vi vill lösa det här så fort det går.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.