Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bildbyrån

Proffsboxare tillåts i Rio

Professionella boxare ska kunna få delta i OS i Rio de Janeiro. Det beslutade Internationella boxningsförbundet (Aiba) vid en extrakongress i Lausanne.

Beslutet att tillåta proffsboxare i OS i Rio togs med stor majoritet. 88 ledarmöter röstade för förslaget, fyra lade ner sina röster.

Hur det praktiskt ska bli möjligt för proffsboxarna att på kort tid bli uttagna är inte klart. Tidigare i vår sade ordföranden i Aiba, Wu Ching-Kuo, att proffsboxare ska gå igenom samma procedur som alla andra med kval och bli uttagna av sina nationella förbund.

– Det har legat i luften ett tag. Men frågan är hur de ska kvala. Från vår sida är det nästan ofattbart att man kommer med det här nu, när det bara är 65 dagar kvar till OS, säger SOK:s boxningsansvarige Glenn Östh.

– Det finns ett kval kvar, som är för hela världen. Det måste vara där proffsen kan delta. Men för damerna är kvalet redan överstökat. Så det kan inte vara aktuellt, det är för herrarna det återstår ett kval.

Några svenska proffsboxare i Rio är dock inte särskilt aktuellt.

– Från svensk sida har jag svårt att se några till Rio men däremot Tokyo, säger svenska boxningsförbundets generalsekreterare Pehr Grånefors till Aftonbladet.