Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Prisutdelning skjuts upp – på grund av Bahta-utredningen

Meraf Bahta är nominerad till Friidrottsgalans pris "Årets kvinnliga prestation i landslaget". Nu har juryn beslutat att skjuta upp prisutdelningen, med anledning av utredningen som pågår kring Bahta.

Styrelsen menar att beslutet bygger på att resultatet kan komma att påverkas av den process som pågår, och för att juryn ska vara så objektiva som möjligt i sin bedömning så skjuts prisutdelningen upp istället, skriver friidrott.se

Meraf Bahta misstänkts för dopningsbrott efter tre missar på ett år i det så kallade vistelserapporteringssystemet. Riksidrottsförbundets dopningskommission har lämnat vidare ärendet till dopningsnämnden för bestraffning. Dopningskommissionen yrkar på ett års avstängning.

LÄS MER: Bahta nominerad inför friidrottsgalan

LÄS MER: Det händer nu i Bahta-fallet

– Styrelsen har hanterat frågan och valt att under rådande omständigheter skjuta på utdelningen av priset Årets kvinnliga prestation i landslaget. Det är viktigt att den rättsliga processen får fortsätta ha sin gång och vi avvaktar därför slutligt besked i vistelserapporteringsärendet innan vi kommer att utse den rättmätiga pristagaren, säger Stefan Olsson, generalsekreterare.

Enligt friidrott.se har juryn värderat Bahtas resultat och prestationer under det gångna året som de starkaste i kategorin.

Någon som däremot har möjlighet att ta emot inte bara ett pris utan fyra(!) på Friidrottsgalan den 29 november är Andreas Kramer. Han är nominerad i fyra av fem kategorier.

– Det är väldigt kul. Hade jag kunnat springa där i Finnkampen hade jag kanske blivit nominerad till alla fem, säger han till friidrott.se.

LÄS MER: Nominerad till årets genombrott – för tredje året i rad

LÄS MER: Andreas Kramer missar Finnkampen

Kramer har haft en framgångsrik säsong 2018 där det största ögonblicket var EM-silvret på 800 meter i Berlin.

– Jag vågade inte hoppas på för mycket inför säsongen. Jag hade en skada som störde under försäsongen. Men sen startade allt bra, med första loppet på 1:45.3 – sen var det bara att köra, säger han till friidrott.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.