Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Presidenten om NFL-stjärnorna: "Sparka eller stäng av!"

Donald Trump har blivit osams med både NBA och NFL. Anledningen är basketspelare som inte vill besöka honom i vita huset och fotbollsspelare som inte sjunger nationalsången. "Avskeda eller stäng av!" skriver presidenten på Twitter.

USA:s president Donald Trump har på kort tid hamnat i bråk med både basketspelare i proffsligan NBA och med den professionella ligan för amerikansk fotboll (NFL). 

Vad gäller basketen har flera NBA-stjärnor öppet kritiserat presidenten. Stephen Curry från mästarlaget Golden State Warriors har bland annat sagt att han inte vill delta i det traditionella besök NBA:s mästarlag gör i Vita huset, vilket fick Trump att ta illa vid sig och ställa in besöket.

"Att åka till Vita huset anses vara en stor ära för mästarlaget. Stephen Curry tvekar, och därför är inbjudan återtagen!", skriver Donald Trump på Twitter.

LeBron James hårda ord

Curry fick medhåll av kollegan LeBron James, en av de störa basketspelarna genom tiderna, som kallar Trump för "luffare" i en tweet:

"Stephen Curry har redan sagt att han inte tänker åka! Att få komma till vita huset var en stor ära ända tills du dök upp!" skriver LebBron James.

Golden State Warriors har sedan klargjort att de kommer att åka till Washington i februari, men att det inte kommer att åka till Vita huset. I stället ska laget under resan rikta in sig på att "fira jämlikhet, mångfald och inkludering", skriver organisationen i ett uttalande.

Bråkar med NFL samtidigt

Men NBA-spelarna är alltså inte ensamma om att reta upp Donald Trump. Presidenten kritiserar också NFL-spelare för att gå ner på knä när nationalsången spelas – vilket de gör i protest mot polisvåld mot svarta i landet.

Under gårdagen skrev Trump en serie tweets om saken, och avslutade med att slå fast att de som inte respekterar den amerikanska flaggan och nationalsången borde avskedas och hitta något annat att göra:

Uttalandet fick NFL:s högste chef Roger Goodell, att reagera med bestörtning.

"Splittrande kommentarer som dessa visar en olycklig brist på respekt för NFL, vår fantastiska idrott och alla våra spelare, och ett misslyckande att förstå den överväldigande goda kraft som våra klubbar och spelare representerar i våra samhällen", skriver Godell i ett uttalande.

"Sparka eller stäng av!"

Men Trump nöjde sig inte där. På söndagsförmiddagen, svensk tid, fortsatte presidenten att kritisera NFL-spelarna:

"Om NFL-fans vägrar komma till matcherna tills spelarna slutar visa respektlöshet mot vår flagga och vårt land, så kommer vi få se förändringar snabbt. Sparka eller stäng av!" skriver Trump.

Fortsättning lär följa.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.