Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De övriga 14 lagen i Premier League kritiserar de sex klubbarna, bland annat Chelsea och Manchester City på bilden. Akrivbild.
De övriga 14 lagen i Premier League kritiserar de sex klubbarna, bland annat Chelsea och Manchester City på bilden. Akrivbild. Bild: Ben Stansall/AP/TT

Premier League sätter ner foten mot superligan

Kritiken är hård och unison mot de sex engelska storklubbar som vill ingå i den nya superligan.
Övriga klubbar i Premier League reagerar starkt och får stöd av den brittiske premiärministern Boris Johnson – som hotar med lagstiftning.

Samtidigt mobiliserar spelare och ledare i utbrytarklubbarna motstånd mot den nya ligan.

Premier League är redo att göra allt som krävs för att stoppa de sex engelska klubbarna från att delta i den tilltänkta superligan, säger ligaorganisationen i ett uttalande.

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham planerar alla att ansluta sig till den hårt kritiserade superligan, som ses som en konkurrent till Champions League.

"De övriga 14 lagen i ligan är efter ett möte överens om att kraftfullt avvisa alla planer på den nya ligan", säger Premier League-organisationen i ett uttalande.

På sin hemsida skrev Everton: "Denna arrogans önskas inte någonstans i fotbollen utanför de klubbar som har utarbetat denna plan".

Guardiola negativ

Manchester Citys tränare Pep Guardiola är också negativt inställd till den stängda superligan, trots att hans lag alltså planerar att delta.

– Det är inte längre en sport om det inte är någon skillnad mellan insats och prestation, och mellan insats och belöning. Det är inte en sport om det inte spelar någon roll om man förlorar, säger han.

Enligt tidningen Daily Mail har Liverpools lagkapten Jordan Henderson kallat lagkaptenerna i de övriga storklubbarna till ett krismöte.

Liverpools manager Jürgen Klopp uttalade sig negativt efter måndagens ligamatch mot Leeds.

Hotar med lagstiftning

Boris Johnsons regering reagerade negativt kort efter att planerna för en europeisk superliga blev offentliga. Johnson hade under tisdagen kontakt med det engelska fotbollsförbundet (FA), Premier League och supportergrupper.

Johnson säger att regeringen överväger att via lagstiftning sätta stopp för de sex klubbarnas ambition att spela i superligan parallellt med deltagande i Premier League.

Johnson liknade formatet för superligan vid en kartell.

– Det är inte i supportrarnas intresse, inte i fotbollens intresse. Hur kan det vara rätt att hamna i ett läge där man skapar en sorts kartell som hindrar klubbar att tävla mot varandra? sade Johnson på en presskonferens.

– Om nödvändigt, för att skydda principen om fri tävlan, kommer vi, som jag sade till de berörda parterna, att söka en lösning via lagstiftning.

Mikael Widerberg/TT

Henrik Skiöld/TT