Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Premiärseger för Alexandersson

Tove Alexandersson vann nyss två VM-guld, bara 20 år gammal. Hon kom till sitt första senior-SM i orientering och vann ultradistansen överlägset.

- Skidorienteringen ger så bra vinterträning, säger supertalangen, men orienteringen är min huvudgren, säger Tove.

Det var i skidorienterar-VM för en månad sedan hon vann två guld och två andra medaljer. Från världsmästerskapet i Kazakstan reste hon direkt till ett orienterarläger.

Där måste hon ha skött sig, för Tove ledde från start till mål på den ultralånga distansen.

Det skulle kunna tolkas som ett tronskifte när mera erfarna världsstjärnan Helena Jansson på andraplatsen fick stryk med mer än fyra minuter, men det kan faktiskt ses som en seger även för henne efter ett skadeår. Och andraplatsen är faktiskt Helenas bästa SM-placering någonsin på just ultralång. Allt annat har hon vunnit.

- Jag fick en liten lucka i starten och ville bli av med Helena fortast möjligt, men det var inte förrän på upploppet som jag förstod att jag var etta, berättar Tove.

Hon springer både natt-SM och sprint-SM i trakterna av Göteborg senare i veckan.

- Jag bor hemma hos farmor och farfar i Floda. Där blir jag väldigt väl omhändertagen, fortsätter hon. Det här är jättekul och jag ser fram emot dom andra distanserna.

Tove kommer från en äkta orienterarsläkt. Farfar Gerhard och några kusiner fanns bland en massa andra åskådare i Bertshult, där Landehof och Sjövalla arrangerade på ett imponerande vis.

Långt bakom Tove och Helena gjorde två göteborgskor upp om bronset. Den striden vann Lina Strand, Göteborg-Majorna, före Sävedalens Maria Magnusson.

Sjövalls egen junior Elin Pettersson skulle engageras i barnpassningen.

- Då springer jag hellre, sa Elin, och vann SM-silver!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.