Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Premiärhelg för sprintrace i Formel 1

Mindre träning, mer racing, fler poäng. I helgen provkör Formel 1 sitt nya upplägg, som inkluderar ett sprintrace för att bestämma startordningen till söndagens Grand Prix.
– Det kommer definitivt ge andra förutsättningar, säger kommentatorn Janne Blomqvist.

Inför säsongsstarten slog nyheten ner som en bomb – Formel 1 ska prova ett nytt upplägg. En stor händelse för en sport som sedan 2006 kört helg efter helg enligt samma mall.

Fredag träning. Lördag träning och kval. Söndag race.

Men inte den här veckan.

LÄS MER: Hamilton kritisk till publikökning

Extra race, extra poäng

Det är Storbritanniens Grand Prix, på Silverstone, som fått äran att hålla i den första av tre provhelger för det nya sprintupplägget som kommer äga rum under säsongen.

Fredagen kommer i vanlig ordning inledas med ett fritt träningspass, men redan på eftermiddagen körs ett kval. Det kvalupplägget är bekant – med tre rundor där de fem långsammaste förarna i varje runda får tacka för sig.

Här bestäms ordningen för lördagens sprintrace.

Sprintracet körs över 100 kilometer, 17 varv, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av ordinarie Grand Prix. Alla förare har fritt däcksval och att stanna i depå är inte ett krav.

Resultatet i sprinten motsvarar ordningen förarna startar i under söndagens race. Vinnaren av sprintracet är därav den förare som tilldelas helgens pole position.

– Det kommer definitivt ge andra förutsättningar för söndagens race. Förare som kvalar bra men har det svårare i race kommer få det jobbigt. Samtidigt jämnar det ut spelfältet när även de långsammare teamen kan välja däckstrategi helt fritt. Så jag tror sprinten kommer göra att helgens slutresultat blir annorlunda mot vad vi är vana vid, säger Janne Blomqvist.

För att ge ytterligare krydda till sprintracet kommer det dessutom delas ut poäng till de tre främsta förarna. Tre poäng till ettan, två till tvåan och en till trean.

– Det är en morot som säkerligen kommer få toppgubbarna att race:a varann redan på lördagen.

De extra poängen är också något som kan komma att påverka mästerskapet, som just nu ser ut att stå mellan Red Bulls Max Verstappen och Mercedes Lewis Hamilton.

Det har hänt förr att hela VM avgjorts med en enda poäng.

En utmaning för teamen

För de 10 team som tävlar mot varann i Formel 1 kommer helgen innebära nya utmaningar.

I vanliga fall har man tre träningspass på sig för att känna in banan, testa däck och samla in data. Den här helgen har man 60 minuter på banan innan det är dags för kval.

– Om en förare gör bort sig på fredagsträningen har man inget att gå på till kvalet. Snurrar man i sprintracet ligger man riktigt illa till på söndagen. Så det komprimerade formatet lämnar inget utrymme för misstag, insatserna är höga hela tiden, säger Janne Blomqvist.

Lewis Hamilton inte övertygad

Beskedet om att sprintrace blir verklighet under säsongens gång har varit lite av en vattendelare. Somliga tycker det är bra att sporten testar något nytt, andra tycker inte att formatet behöver förändring.

En som inte har särskilt höga förhoppningar om upplägget är sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton:

– Det lär bara bli ett tåg av bilar. Förhoppningsvis kan det bli någon omkörning, men jag tror inte det blir särskilt spännande, säger han till Autosport.

Men oavsett hur helgen artar sig blir det inte sista gången Formel 1 kör sprint. Innan säsongens slut kommer upplägget även provköras på italienska Monza, samt i ytterligare ett race utanför Europa.

Helgens schema på Silverstone:

Fredag 15:30 – Träning 1

Fredag 19:00 – Kval

Lördag 13:00 – Träning 2

Lördag 17:30 – Sprintrace

Söndag 16:00 - Race

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.