Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nilla Fischer slipper gärna Frankrike på vägen mot en EM-final. Men är inte beredd att chansa på att det går vägen. "Vafan, ska man gå hela vägen så måste man slå alla. Jag vet, det är floskler, floskler, floskler", säger hon.

Premiärförlust kan bli guld värd för Sverige

Fotbolls-EM börjar på tuffast möjliga sätt för Sverige. Men en förlust mot Tyskland i premiären kan bli en vinstlott – och betyda att Blågult slipper Frankrike i en eventuell semifinal.

Ber du de svenska spelarna att räkna upp vilka lag de på förhand ser som favoriter till EM-guldet så nämner ett par formstarka Spanien och hemmaplans-boostade Nederländerna som bubblare. Men alla kommer att ge dig två säkra svar: Tyskland – och Frankrike.

- Tyskland för att de är Tyskland. Och Frankrike för att de spelar så sjukt bra fotboll, i alla fall utanför mästerskap, så man måste räkna med dem, säger Lotta Schelin.

- Tittar man på deras startelva, vilka spelare de har och vilka som sitter på bänken, och hur många spelare de har som spelar tillsammans i Lyon så måste man räkna med Frankrike. Ända sedan 2011 har det sagts att det är Frankrikes år. De har definitivt ett lag som har kvaliteter nog att vinna, säger Nilla Fischer.

"På pappret ja"

Sverige ställs mot Tyskland direkt i EM-premiären i Breda på måndagskvällen. Därefter väntar gruppspelsmatcher mot Ryssland och Italien, motstånd som Sverige på pappret inte ska ha några större problem att slå.

En svensk premiärseger innebär således att Sverige troligtvis vinner grupp B, och får möta tvåan i grupp A i en kvartsfinal.

Skulle Sverige gå den vägen väntar sedan med största sannolikhet – om historien, världsrankingen och statistiken får rätt – Frankrike i en semifinal.

Skulle i Sverige i stället sluta tvåa i sin grupp skulle de blågula kunna slippa att stöta på Frankrike innan en eventuell final.

Ett scenario att föredra?

- Hehe. På pappret ja, men sedan är det farligt att tänka att vi tar den vägen för det skulle kunna bli lättare. Och så åker man ut med huvudet före. Man kan ju aldrig räkna med att vi vinner mot Ryssland och Italien, även om vi ska göra det på pappret, säger Fischer.

Liknar OS-scenariot

Upplägget liknar det i OS, där Sverige tack var krysset mot Kina i den sista gruppspelsmatchen blev trea i gruppen och inte tvåa. Det gjorde att Sverige slapp byta spelort, och dessutom fick USA i stället för Tyskland som kvartsfinalmotståndare.

- Så här i efterhand så blev det, som det blev mot Kina, det bästa som kunde hända oss. Men det går inte, vi kan inte tillåta oss själva att börja "gambla" på något sätt, säger Lotta Schelin.

- Vinner vi mot Tyskland och sedan vinner våra andra matcher och står som gruppetta så ska vi bygga på det självförtroendet i stället – och tro på att vi kan nå hela vägen vilka vi än får möta.